Tudomány

Szellentésből csodagyógymód?

Életet menthet a záptojás, a pöcegödör és a bélgáz szagáért is felelős kén-hidrogén.

Legyen szó cukorbetegségről, szívrohamról, agyvérzésről, köszvényről vagy épp demenciáról, mindegyik kezelésénél kulcsfontosságú a sejtekben működő mitokondriumok sérülésének megakadályozása – az aprócska sejtszervecskéken múlik ugyanis, hogy az adott sejt él vagy hal.

Mikor egy sejtet megtámad valamilyen kór, […] kis mennyiségű kén-hidrogént termel, hogy a mitokondrium működőképes maradjon; ha ez nem történik meg, a sejt elhal” – magyarázta módszerük alapjait a University of Exeter professzora, Matt Whiteman.

Kár lenne azonban betegség esetén záptojást vagy szellentést szagolgatni, a tudományosan megalapozott aromaterápia sem így működik.

Ezt a természetes folyamatot használtuk ki, mikor létrehoztuk az AP39 nevű vegyületet, amely apránként, egyenesen a mitokondriumba juttatja a gázt. Eredményeink szerint az AP39-cel kezelt sejtekben a betegség ellenére tovább működik a mitokondrium, vagyis a sejtek életben maradnak.

A tudósok a Petri-csészék után most embereken szeretnék kipróbálni, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok alapján a vegyület nemcsak a fent felsorolt betegségek kezelésében segíthet, de még a magas vérnyomást is normalizálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik