Tudomány

Mégis hatásos az aromaterápia?

Igen is meg nem is - de nem úgy, mint gondolnánk.

A 20. század első felében megjelenő alternatív gyógymód gyakorlói azt állítják, hogy a különböző növényekből kivont illóolajok jó hatással lehetnek az ember elméjére és testére egyaránt. S bár a lelki hatás akár meggyőződés kérdése is lehet, a fizikális regenerációra most a német Ruhr-Universität Bochum tudósai találtak bizonyítékot.

A kutatást vezető Dr. Hans Hatt és csapata nemcsak azt állapította meg, hogy bőrünkben megtalálhatóak a szagok érzékeléséhez szükséges eszközök egy része, hanem azt is, hogy legnagyobb szervünk kifejezetten jól reagál a szantálfa illatára. A sejtosztódás 32, míg a sejtmigráció tempója 50 százalékkal ugrott meg – a bőr tehát az illat hatására gyorsabban regenerálódott.

Mégsem érdemes szantálfa illatú gyertyákért rohanni, mivel a pozitív hatás eléréséhez szükséges koncentráció ezerszer nagyobb, mint amennyi ahhoz kell, hogy az orrunk érzékelje az illatot.

A kutatók folytatják munkájukat, ugyanis a bőrön kívül a szív, a tüdő és az emésztőszervek is bírnak a szagérzékeléshez szükséges receptorokkal, működésük megértése pedig új fejezetet nyithat az orvoslásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik