Tudomány

Bemutatjuk a legkeményebb tömeggyilkost

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 07. 07. 15:42

Egy meteorit becsapódása a fajok csaknem felét törölte el a föld színéről 65 millió éve. Az ember most pont ugyanerre készül. Teljesen egyedül, bármilyen külső segítség nélkül.
Korábban a témában:

Az élet történetének lényege a halál és az újjászületés az egyed és a faj szintjén egyaránt. Évmilliók távlatában egyes fajok kipusztulnak, máshol újak alakulnak ki, ez a természet rendje. Normál esetben. Az emberi beavatkozás következtében viszont a fajok pusztulása mindenhol a világon százszor, ezerszer gyorsabb, mint „természetes körülmények” között.

Tudjuk jól, a természet is be tud keményíteni, komoly vulkáni tevékenység, egy-egy becsapódó nagyobb meteor már többször sodorta végveszélybe az életet. Ha a környezet hirtelen és drasztikusan megváltozik, azt csak a legjobbak élik túl. Úgy tartják, mi emberek is csupán azért létezhetünk, mert patkányszerű ősünk annak idején képes volt túlélni például kréta–tercier kihalási eseményt, ami a dinoszauruszokat is elsöpörte.

Ez, a feltehetően meteoritbecsapódás következtében történt kihalás 65 millió éve az akkori fajok mintegy felét törölte el. Ma nem kell hozzá égi szikla, a „teremtés koronája” egyedül, helyben megoldja : az emberi tevékenység közel annyi fajt sodor veszélybe, amennyit az a bizonyos meteorit pusztított el.

Normál esetben, átlag egy emlősfaj hal ki minden évszázadban. Ehhez képest az elkövetkezendő száz évben az emlősök 25 százaléka, 1469 faj tűnhet el a föld színéről olyan „jelképes” állatokkal az élen, mint az elefánt, az orrszarvú, a főemlősök, a medvék vagy a nagymacskák. Amadarak 13 százalékát sodortuk végveszélybe, a hüllők 22 százalékát pusztítjuk ki, míg a kétéltűek 41 százalékát tüntetjük el.

Ide kattintva válik teljesen egyértelművé a történet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.