Tudomány

Idegenek születését örökítették meg

Az apró rovarok úgy bújnak elő egy lakás kellős közepén, mintha invázióra készülő idegenek lennének. Apjukat már fogantatásuk közben felfalta az anyjuk.

Az imádkozó sáskák csaknem minden kontinensen előfordulnak, megtalálhatók Magyarországon is. Gyakran megtalálható meleg, száraz, bokros-füves területeken, kedveli a dombvidékek déli fekvésű, napsütötte, de nem kopár oldalait. A zsákmány elfogására módosult első lábai jellegzetes külsőt kölcsönöznek a rovarnak, már tudományos nevében (Mantis religiosa) is szerepel a jós, látnok szó. Magyarul nevezhetjük még ájtatos manónak is.

Elsősorban rovarokat fogyaszt, de a termetesebb példányok kisebb gyíkokra, madárfiókákra is sikerrel vadásznak. Mozdulatlanná meredve, lesből támad, gyakran hátsó lábain ide-oda hintázik, hogy az áldozat szélfútta levélnek nézze. Majd egy emberi szem számára láthatatlanul gyors mozdulattal fogólábaival megragadja a prédát és el is kezdi fogyasztani. Ebből az ölelésből nincs menekvés.

Szaporodása is érdekes. A párzás nyár végén történik, amely után a 6-8 centis nőstény gyakran elfogyasztja a 4-6 centis hímet. Sőt, van hogy még aktus közben lerágja férje fejét, akit ez nem gátol a megtermékenyítésben. Viszont teste kiváló fehérjeforrás a pedék termeléséhez. A nőstények egy 4-5 centiméteres, kokonnak nevezett petecsomót rak le, amely áttelel. A kicsik május-június folyamán kelnek ki, és már ekkor nagyon hasonlítanak felnőtt önkmagukra csak persze jóval kisebbek és szárnyuk sincs még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik