Tudomány

Kartonpapírból készült virtuális szemüveget mutatott be a Google

Ránézésre április elsejei tréfának tűnik a Google I/O konfereincia egyik bejelentése, pedig nem az: a Google olyan kartonpapír készletet mutatott be, amibe telefonunkat behelyezve egy virtuális szemüveget kapunk.

A konferencia részvevőinek nem kis megdöbbenésére a két és fél órás nyitóbeszéd után a Google kartonpapír kitet osztott szét a jelenlevőknek. Ebből bárki összehajtogathatja azt a fejre helyezhető szemüveget, ami VR sisakként használható egy telefon segítségével.

Az eszköz egyelőre nem kapható boltban, de a The Cardboard Project oldalán részletes leírást kapunk arról, hogy mit kell megvásárolni és hogyan kell méretezni ahhoz, hogy házilag is elkészíthessük az eszközt. A kartonpapír mellett természetesen néhány lencsére és rögzítőelemre is szükség van. A Google applkációt is készített, amivel használni lehet a szemüveget.

A VR-eszközök akkor kerültek ismét reflektorfénybe, amikor néhény hónappal ezelőptt a Facebook 2 milliárd dollárért megvásárolta az Oculust, az Oculus Rift VR szemüveg készítőjét. A Google a néhány dolláros kartonpapírszemüveggel arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a virtuális valóság felfedezéséhez nincs szükség drága hardverre, hanem az egy androidos telefon és a kit segítségével bárki számára elérhető lehet.

Tény, hogy az Oculus Rift jóval nagytább tudású eszköz marad, de ahhoz, hogy tömegek megtapasztalják a VR élményét, pont elég a Google által javasolt megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik