Tudomány

Emberi agyból számítógépet?

Az átlagos 9000-szer gyorsabb a szürkeállomány inspirálta processzor.

S bár nem a Stanford Egyetem biomérnökei az elsők, akik ilyesmivel próbálkoznak, az ő változatuk minden eddiginél gyorsabb, ráadásul kevesebb energiát fogyaszt, mint egy iPad.

A Neurogrid összesen 16, úgynevezett Neurocore chippel bír, melyek együtt egymillió neuron és milliárdnyi szinapszis szimulálására képesek, méghozzá 9000-szer gyorsabban és százezredszer kevesebb energiával, mint egy átlagos számítógép. Nem hiába kerül ez a prototípus 40 ezer dollárba, míg egy átlagos processzor 40 ezer forintba.

Ez egyébként csak ideiglenes probléma, mivel az eszközt 15 évvel ezelőtti technológiával barkácsolták össze – egy korszerű gyártósorról mindössze 400 dolláros (cirka 90 ezer forintos) árcédulával gurulna le.

Az alapvető gondot inkább az jelenti, hogy egyelőre roppant nehéz programot írni egy olyan eszközre, amely az emberi agyat utánozza. “Létre szeretnénk hozni egy ‘neurofordítóprogramot’, hogy az embernek mit sem kelljen tudnia a szinapszisokról és neuronokról” – magyarázta Kwabena Boahen, a kutatók egyike.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik