Tudomány

Lusta süteményfüggő volt Hitler

Délután kettőig aludt, éjjel csokis, almás vagy mazsolás süteményt majszolt a náci diktátor.

Adolf Hitler személye halála után csaknem 70 évvel is élénken foglalkoztatja a történészeket, a közvéleményt. Ki volt az ember, aki az eddigi leggyilkosabb háborút szabadította a világra, aki példátlan módszerességgel irtotta ki civilek millióit? Tetteit nagyon is jól ismerjük, személyisége azonban gyakorlatilag ismeretlen.

Nem véletlen: a náci vezér gondosan óvta magánéletét, még az Eva Braunnal való kapcsolatát is titkolta. Egykori bejárónőjének, a ma 89 éves Elisabeth Kalhammernek köszönhetően azonban újabb részleteket ismerhetünk meg Hitlerről. A nő a bajor alpesi üdülőben, a Berghofban szolgált, és bár nem elegyedhetett szóba Hitlerrel, de testközelből láthatta, hogyan zajlanak mindennapjai.

Tudjuk, a Führer elkötelezett vegetáriánus volt, emellett viszont igencsak édesszájú.A személyzetnek lefekvés előtt egy tortaszeletet kellett kikészítenie, amit Hitler akkor fogyasztott el, amikor rezidenciában tartózkodók már réges-rég aludtak – idézi Kalhammert  Múlt-kor.hu. A mogyoróval és mazsolával megszórt almatortát naponta fogyasztotta, de a csokoládés sütit és a teával felszolgált felszolgált teát is szerette.

Szeretett lustálkodni, délután kettő előtt csak elvétve kelt ki az ágyból. A háztartást Eva Braun vezette, aki állítólag jól bánt a berghofi személyzettel. Gyakran jöttek barátok látogatóba, Hitler élettársa pedig mindig elegáns volt.

Idilli élet a Berghofban világ romjai felett:

Ugyancsak Hitler személyiségéhez adott adalékot egy minapi kutatás: a hatmillió zsidó meggyilkolását elrendelő vezér szerelme, felesége Eva Braun állítólag maga is zsidó volt. A tudósok egy Eva Braun nevének kezdőbetűivel díszített hajkeféből származó hajszálakat vizsgáltak, és arra a megállapításra jutottak, hogy a személy, akitől a minta származik, az N1b1 haplocsoporthoz tartozott. Ezt a DNS-szekvenciát egyértelműen az askenázi zsidókhoz kötik.

Arra viszont nincs perdöntő bizonyíték, hogy a hajszálak valóban Brauntól származnak, két még életben lévő női rokona ugyanis nem volt hajlandó DNS-mintát adni az összehasonlításhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik