Tudomány

Orvosok szerint állatok módján kellett szexelni

Vad vagy négylábú állat módján közösülve könnyebben fog az asszony - vélték az ókori doktorok. Az átlagember viszont nem csak orvosi szempontok alapján szexelt.

Az ókori világ közel sem volt olyan prűd, mint kereszténység, vagy akár mai korunk. A szexualitásról nyíltan beszéltek, elfogadott formája volt az irodalomnak éppúgy, mint a képzőművészeteknek. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden arról szólt, de ahol helye volt, ott meg is jelent és nem számított tabunak.

A gyönyör miatt orvosilag nem ajánlott

Az antik orvosi irodalom mégis szemérmesen kezelte a témát, főleg ha a különböző pozitúrákról volt szó. Ez akkoriban nem a változatosságot, vagy élményszerzést szolgálta – legalábbis orvosi szemmel nem – hanem a teherbeesés, illetve a fogamzásgátlás módszere volt. Több görög és római doktor úgy vélte, a szeretkezésnek nem szabad kimerítőnek lennie, ezért eleve elutasítanak egy sor “fárasztó” pozitúrát.

Szóranosz orvosi szempontból előnyösebbnek tartotta a hátulról való közösülést, míg Artemidórosz Daldianosz szerint csak szemtől szemben ildomos közösülni, minden más testhelyzet a gyönyörhajhászás, a szabadosság és az elfajzottság eredménye – írja Magyar László András. Galénosz még azt is kijelentette, hogy az embernek nem szabad pusztán a gyönyör végett közösülnie. Hippokratész szerint viszont az a legcélravezetőbb, ha nő szeretkezéskor hanyatt fekszik, és fejét hátrahajtja.

Hátulról könnyebben fogan

Lucretius a hátulról való közösülést ajánlja, mert szerinte így könnyebben fogan meg a mag: Szintén nagy szerepet játszik, hogy az élvezetet mily módon hajtjuk végre. Sokan hiszik azt ugyanis, hogy vad vagy négylábú állat módján közösülve könnyebben fog az asszony, mert mellére feküdve s ágyékát fönntartva a mag hamarabb jut a méhbe.


Europress Fotóügynökség

És sose végezzen buja testmozgást se az asszony, mert gátolja a n a fogamzást, s ellene harcol élénken viszonozva farával férje szerelmét s hogyha egész ellágyult keblével habokat hány. Mert a barázdából s helyes útjából a csoroszlyát így kihajítja, s a maglövetet kiszorítja helyéből. Éppen ezért szajhák szokták végezni e mozgást, hogy megtelve ne jussanak oly sokszor gyerekágyba, meg, hogy a férfi is így inkább élvezze szerelmét. Ám a mi asszonyainknak nincs szükségük ilyenre – írja.

Egy gyors menet, míg a férj dolgozik

Az emberek feltehetően követték a tudósok tanácsát, amennyiben gyermeket akartak, ám a hétköznapokban nem sokat foglalkoztak a tanácsokkal. A Pompeii-ben fennmaradt ábrázolások szerint a rómaiak legkedveltebb szerelmi póza az volt, amikor a nő szemből a hanyatt fekvő vagy dőlő férfi fölé ereszkedik. Apuleius szerint: “…ülve szépecskén fölém ereszkedett, ugra-bugrált, ringó csípőjét kígyózó mozdulatokkal riszálta”.

Nem valószínű, hogy pusztán orvosi javallatra, de szintén kedvelt figura volt, amikor a férfi hátulról közelít partneréhez. Apuleius egy igen sajátos szituációt örökített meg. A férj egy hatalmas hordóban dolgozott, belülről tisztogatta. Eközben a munkás feleségét annak szeretője a hordón “hasra döntötte, ráfeküdt és megfurdalta nyugodtan. Közben az asszony bedugta fejét a hordóba és feslett furfanggal űzött csúfot férjéből: egyre mutogatta az ujjával, hogy még ezt, még azt, meg amazt is kaparja le, mindaddig míg végre mind a két férfi készen lett a dolgával”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik