Tudomány

Így akciózott a Google a Debreceni Egyetemen

A világ bármely pontjáról bejárható lesz a Debreceni Egyetem, a keresőóriás ugyanis beválogatta az intézményt a StreetView Special Collects-be.

Sétálhatunk Párizs utcáin, megnézhetjük New York nevezetességeit, vagy a Taj Mahalt is bejárhatjuk virtuálisan a Google StreetView alkalmazásának segítségével. Hamarosan a Debreceni Egyetemet is meglátogathatja bárki a keresőóriás térképein, ugyanis az intézményt beválogatták a Special Collects Magyarországba.

A gyűjteményhez világörökségekről, múzeumokról, épületekről, területekről és intézményekről készít felvételeket a cég, amelyeket aztán 360 fokban forgató panorámaképpé ragasztanak össze. A különleges felvételeket a Google Térképen és a Google Earth-ön nézhetik meg az érdeklődők.

A StreewView-n látható képeket elsősorban egy erre a célra kialakított autóval készíti a cég,  néhány igazán érdekes látványosság azonban nem közelíthető meg autóval. Azért, hogy ezek a helyek se maradjanak ki programból, a Google 3 speciális járművet gyártott: a triciklit, a kézikocsit és a motorosszánt, melyek alkalmasak arra, hogy a nehezen járható utakon is tökéletes minőségű képeket csinálnak.

A Debreceni Egyetemre a Google kézikocsijával látogatott a cég operátora, aki két napon át készített felvételeket a főépületben. A speciális kamera járt a Díszudvaron, az Aulában, a Rektori Tanácsteremben és a könyvtár olvasótermében is.

A Google Térképnek és Google Earth-nek köszönhetően a jövőben felhasználók milliói láthatják az egyetemről készült képeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik