Tudomány

Hatalmas segítség lehet az áramkörös kontaktlencse

A Google rendületlenül kísérletezik azon a kontaktlencsén, aminek a segítségével a cukorbetegek és a vakok is könnyebben boldogulhatnak az életben.

Mégiscsak bizarr gondolat, hogy a szemünkbe tegyünk egy olyan technológiát, ami képes reagálni és menteni minden olyan képet vagy jelzést, amit látunk. Ezt közvetlen retinára való vetítésnek nevezték el, ami lássuk be, elég ijesztően hangzik. A Google lencséje azonban nem a közösségi médiára fókuszál (nem azoknak készül, akik selfie-ket szeretnének megosztani a barátaikkal) sokkal magasztosabb célt szolgál majd, amiért megéri közvetlenül a retinánkra vetíteni, vagy hagyni, hogy onnan adatokat gyűjtsön a rendszer. A fő csapásvonal az orvostudomány segítése lesz.

Az év elején jelent meg a hír, hogy a Google kontaktlencséje segíteni tud a cukorbetegeknek. A készítők apró áramkört nyomtattak a lencsére, ami mérni tudja a szervezet glükózszintjét és jelzést ad a használójának, ha az túllépi a nomrális mértéket. A Google tervezői szerint a kontaktlencse energiaellátásáról egy a lencsébe beépített parányi akkumulátor gondoskodhat majd, maga az eszköz nem végezne adatfeldolgozást, az a lencsével összekapcsolt telefon feladata lenne.

Most a vakoknak próbál segíteni a Google, a kis áramkör mellé ugyanis beépítettek egy szenzort is, ami  – bár a használója nem látja – érzékeli, ha akadályokba, környezeti tényezőkbe ütközhet. A lencse jelzést tud adni a viselőjének, de azt még nem találták ki, hogy rezegni fog-e vagy hanggal jelez. A rezgés nyilván a telefonunkra érkezne és nem a szemet rezegteti. 

Hamarosan valóra válhat a fikció, a Goolge ugyanis lassan két éve komolyan foglalkozik a témával. Azt, hogy a világ nemzetei mennyire fognak ódzkodni az áramkörös, szenzoros rádiófrekvenciás kontaktlencsétől, nem tudhatjuk, de azt igen, hogy a mi olvasóink mit gondolnak róla. Szavazz arról, hogy viselnéd-e!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik