Tudomány

Az ember is veszélyeztetett faj

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 03. 26. 16:00

Menekültek tömege, háborúk a szűkülő erőforrásokért, tenger által elnyelt városok. A klímaváltozás korántsem egy-egy veszélyeztetett faj magánügye.
Korábban a témában:

Mintegy száz ország tudósainak részvételével kezdődött klímatalálkozó Japánban. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tervezetét boncolgatják, a dokumentumot jövő hétfőn hozzák nyilvánosságra. Ez lesz az IPCC ötödik értékelő jelentésének második része.

A tervezet foglalkozik az élelem- és vízhiány, valamint az állat- és növényfajok kihalásának kockázatával. A terméshozamok egy évtized alatt akár két százalékkal is csökkenhetnek, a szegénység, a migráció és az éhség mind közrejátszhatnak a zűrzavarok és háborúk kirobbanásában, mert egyre élezik a fogyatkozó erőforrásokért vívott harcot – derül ki a vázlatból. 2100-ra több száz millió embert fog érinteni a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés és földterület-veszteség miatti kitelepítés.

A jegesmedvék mi vagyunk

Egyes természeti rendszerek hirtelen és drasztikusan változhatnak meg visszafordíthatatlan következményekkel jár. Grönland jege elolvadhat, az Amazonas esőerdeje kiszáradhat. Észak jegének olvadása már nemcsak az élővilágot fenyegeti, hanem a helyi emberi közösségeket is. A klímaváltozás veszélyeztet minden fehér tollú és szőrű élőlényt, és ebben az összefüggésben már elmondhatjuk, a jegesmedvék mi vagyunk – fogalmaz egy amerikai tudós.

A jelentés szerint a felmelegedés sok jele már most megfigyelhető. Növekvő hőhullámok Észak-Amerikában, Európában, Afrikában és Ázsiában, súlyos esőzések és pusztító áradások, valamint hosszú aszályok a világ minden pontján. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint 2013. volt a hatodik legmelegebb év a rendszeres mérések bevezetése, azaz 1850. óta. A 14 legmelegebb év közül pedig 13 erre a századra esik.

Az üvegház hatású gázok rekordszintre értek, ami azt jelenti, hogy a felmelegedés folytatódik. A fizikai törvényekkel nem lehet vitába szállni – mondta Michel Jarraud, a WMO főtitkára. Egyértelmű, hogy valamit tenni kell, méghozzá sürgősen. A jelentés tavaly publikált első része ugyanis rámutatott: a klímaváltozásért az emberi tevékenység vastagon felelős.

Víz alá kerül London és New York

Itt vázoltak fel a tengerszint emelkedésére is több lehetőséget. Az optimista forgatókönyv szerint a kormányok az eddiginél sokkal hatékonyabban lépnek majd fel a kibocsátások ellen: Ekkor a vízszintemelkedés “csak” 25,4 centiméteres lesz. Ez valamivel több, mint a 20. század folyamán mért 20,32 centiméteres emelkedés, amely mindeddig kezelhetőnek bizonyult annak ellenére is, hogy a partvonalakon eróziót okozott.

A másik lehetséges véglet szerint azonban a tengerek szintje 2100-ra legkevesebb 91 centiméterrel emelkedik majd meg. Emiatt a tengerszint közelében élők százmilliói kerülhetnek veszélybe, és az áradás olyan nagyvárosokat fenyegethet majd, mint New York, London, Sanghaj, Velence, Sydney, Miami és New Orleans.

A nemzetközi közösség jelenleg a 2015-ös párizsi ENSZ-csúcstalálkozó számára készíti elő azokat az irányelveket, amelyek alapján dönteni fognak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozásáról. A cél az 1997-es kiotói jegyzőkönyv utódjának kidolgozása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.