Tudomány

Állami kémkedés miatt változtat a Google

Növelte az elektronikus levelezés biztonságát az internetóriás, válaszul az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) nyáron leleplezett titkos adatgyűjtési programjára.

A Google Gmail levelezőszolgáltatásában ezentúl kizárólag a titkosított https-kapcsolatokon keresztül történik az emailek küldése. “Ez garantálja üzeneteik biztonságát nemcsak akkor, amikor azok ön és a Gmail-szerverek között mozognak, hanem a Google adatközpontjai közötti mozgás közben is” – írta csütörtöki blogbejegyzésében Nicolas Lidzborski, a Gmail biztonságtechnikai vezetője. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden email – amelyet a felhasználók küldenek vagy fogadnak – titkosított. A szakember kitért arra, hogy a levelezés biztonságának ilyen szintre való emelését a tavaly nyári leleplezések fényében a legfontosabb célként kezelték.

Az NSA volt munkatársa, Edward Snowden által megosztott titkos dokumentumokból egyebek között az is kiderült, hogy az NSA naponta több millió adatot gyűjt be a Yahoo és Google belső hálózatairól. A mostani változások a Google levelezőszolgáltatásának több mint 425 millió felhasználóját érintik – írta az amerikai hírügynökség.

Internetóriások egyeztettek az amerikai elnökkel

Egy sajtóértesülés szerint Barack Obama amerikai elnök pénteken újfent találkozik az amerikai internet-konszernek vezetőivel az NSA-botrány keltette hullámok elsimítása végett. A találkozón többek között részt vesz Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója is – jelentette a Politico internetes oldal jól informált személyekre hivatkozva. Zuckerberg a napokban felhívta Obamát, hogy panaszt tegyen neki az NSA megfigyelési gyakorlatával kapcsolatban.

A megbeszélésre hivatalos a Google és a Yahoo vezetője, Larry Page és Marissa Mayer is. Page a héten csalódottságának adott hangot az amerikai kormány eljárása miatt, és azt kérte, tartsanak nyilvános vitát az NSA megfigyelési programjáról. Az NSA-botrány érezhetően éket vert az internetes ágazat és a washingtoni vezetés közé.

Az amerikai elnök már a titkos adatgyűjtési botrány kirobbanása után összeült az internetes konszernek vezetőivel. Mark Pincus, a Farmville nevű online játékáról ismert Zynga vállalat alapítója akkor azt javasolta Obamának, hogy ne büntesse meg Snowdent. Az amerikai elnök ezt a felvetést elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik