Tudomány

Akik a földlakóktól próbálják megmenteni a többi bolygót

A NASA-nál egy egész osztály dolgozik azon, hogy véletlenül se pusztítsuk el az univerzum maradékát.

Mikor az Apollo-11 űrhajósai hazatértek, az interjúk és ünneplések előtt 21 napig karanténban kellett tengődniük, mivel akkoriban attól féltek, hogy a Holdról esetleg olyan kórokozókat hoztak vissza, melyek ellen az emberiségnek nem lenne ellenszere.

Azóta persze megtanultuk, hogy égi kísérőnkön az élet legapróbb jelének sincs nyoma, ahogy azt is, hogy ezzel szemben a mi bolygónk tömve van a legkülönfélébb és legstrapabíróbb élőlényekkel. A NASA pedig nem szívesen követné el az űr felfedezése során azt a hibát, amit az újvilágba érkező európaiak, akik véletlenül terjesztették el az indiánokat megtizedelő himlőt az Amerikai kontinensen.

Éppen ezért létrehozták az immáron Office of Planetary Protection (bolygóvédelmi iroda) névre hallgató alosztályt, melynek munkatársai azon dolgoznak, hogy minden küldetés lehetőleg egy műténél is sterilebb maradjon.

Talán érthető, hogy az űrhivatal maradéka nem igazán kedveli ezeket a kollégákat, hiszen az általuk felállított, roppant szigorú szabályok miatt sokkal lassabb a munka. Ráadásul tekintettel arra, hogy egyetlen emberen több a baktérium, mint amennyi ember él a Földön, némileg feleslegesnek tűnik az űreszközök teljes sterilizációja. De kétségtelen, hogy jobb félni, mint megijedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik