Tudomány

Így néz ki egy űrszivárvány

Ughy Márton
Ughy Márton

2014. 03. 18. 17:00

A felvételt az Európai Űrügynökségnek köszönhetjük.
Korábban a témában:

A szivárványhoz hasonló ún. glóriát az ESA Venus Express nevű műholdja fényképezte legközelebbi szomszédunk légkörében – a fotó amellett, hogy szép, attól is különleges, hogy ez az első glória, amit a Földön kívül sikerült megörökíteni.

A színes, koncentrikus körökből álló glóriák a szivárványokhoz hasonlóan jönnek létre, észlelésükhöz azonban a Nap és a felhőt kitevő részecskék közé kell kerülni – a Föld esetében ezt a szerepet vízmolekulák töltik be, míg a Vénuszon elsősorban a kénsav.

A felvétel nem a vak szerencse eredménye, a csillagászok kifejezetten vadásztak egy vénuszi glóriára, mivel ebből következtetéseket tudnak levonni a helyi felhőket alkotó részecskék tulajdonságairól.

Glória a Vénuszon (glória, Vénusz, )
(Fotó: ESA/MPS/DLR/IDA)

A szivárvány minden színében pompázó űrglória egyébként 1200 kilométer széles, a bolygó felszínétől 70 kilométerre keletkezett és 6000 kilométeres távolságból fényképezték.

A mérete alapján a csillagászok arra jutottak, hogy a felhőrészecskék egységesen 1,2 mikrométeresek, azonban a fényesség váltakozása miatt arra gyanakszanak, hogy a víz és a kénsav mellett van még valami a Vénusz légkörében. Az ismeretlen komponensre egyelőre UV-elnyelőként hivatkoznak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.