Tudomány

A NASA szerint az emberiségnek annyi

Őszintén reméljük, hogy jól telt a hétvége, mert az amerikai tudósoknak van egy rossz hírük.

Az Ecological Economics folyóiratban megjelent tanulmány röviden összefoglalva arra a következtetésre jut, hogy civilizációnk a szakadék szélén áll, méghozzá az erőforrások iránti fenntarthatatlan étvágya miatt.

A Római Birodalom bukása, de a legalább olyan fejlett Han, Maurja és Gupta Birodalmak, ahogy számos mezopotámiai birodalom mind ékes bizonyítékai annak, hogy a fejlett és kreatív civilizációk egyaránt lehetnek törékenyek és mulandóak” – magyarázta a tanulmány eredményeit Dr. Nafeez Ahmed, az Institute for Policy Research & Development feje.

Talán senkit nem lep meg, hogy az alapvető problémát mi magunk, emberek jelentjük, ráadásul azok a technológiák is csak rontanak a helyzeten, amiket épp azért találtunk ki, hogy javítsunk a helyzeten. Bár a tudományos és technikai előmenetel alapvetően tényleg javít az erőforrások felhasználásának hatékonyságán, megfelelő szabályozás nélkül ez épp a hatékonyság miatt, végső soron csak nagyobb fogyasztáshoz vezet.

Persze létezik megoldás: csak csökkenteni kell a társadalmi egyenlőtlenségeket és csillapítani a fogyasztást – utóbbit lehetőleg megújuló erőforrásokkal és az emberiség számának stabilizálásával.

Pofonegyszerű, nemde?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik