Tudomány

Új, már betiltott gázok keveredtek a légkörbe

Bakos Dalma
Bakos Dalma

2014. 03. 10. 11:39

Az ózonréteget károsító, új, ember alkotta gázokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A négy gázból több mint 74 ezer tonna került eddig a légkörbe.
Korábban a témában:

A gázok a fluor-klór szénhidrogének (CFC) közé tartoznak, melyeket az 1920-as években fedeztek fel, és régebben a fagyasztáshoz, illetve a dezodorok és hajspray-k gyártásához használtak. Jelenleg nemzetközi egyezmény tiltja az alkalmazásukat.

A négy gáz az 1960-as években bukkant fel a légkörben, korábban nem volt nyomuk, ez pedig arra utal, hogy ember alkotta őket – írta a Kelet-angliai Egyetem Johannes Laube vezette kutatócsoportja a Nature Geoscience című tudományos lapban.

A mérések szerint a négy új gáz csak nemrég jutott az atmoszférába, közülük kettő mennyisége a mai napig intenzíven emelkedik. A CFC-gázokról szóló egyezmény óta ez a legnagyobb levegőszennyezés, bár az 1980-as évekig kibocsátott több millió tonna ózonkárosító gázzal összehasonlítva a mennyiség kevésnek tűnik.

A növekedés ellentmond az 1989-ben érvénybe lépett montreali jegyzőkönyvnek, mely az ózonréteget károsító gázok fokozatos kivonását rendelte el – olvasható a kutatók közleményében. A teljes tiltás 2010-ben történt. Az új gázok is a jegyzőkönyv hatálya esnek – írták a kutatók.

A rejtélyes gázok pontos eredete nem ismeretes, a forrásokat további kutatásoknak kell azonosítaniuk. Feltételezik, hogy a rovarirtók vagy az elektronikában használt tisztítószerek oldóanyagának nyersanyagairól lehet szó. A CFC-gázok lassan bomlanak le, tehát még évtizedeken át a légkörben maradnak.

A kutatók a négy új gázt a grönlandi sarkvidék örök havának elemzésekor azonosították. A hórétegekben őrzött, akár száz éves “levegőarchívum” árulkodik arról, mit tartalmazott a Föld légköre. Emellett megvizsgálták  azokat a légmintákat is, melyeket a viszonylag tiszta levegőjű Tasmania felett gyűjtöttek 1978 és 2012 között.

Az ózonréteg a Föld felszíne felett 15-30 kilométer magasan helyezkedik el, és a Nap káros UV-sugarainak elnyelésében játszik fontos szerepet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.