Tudomány

Új, már betiltott gázok keveredtek a légkörbe

Az ózonréteget károsító, új, ember alkotta gázokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A négy gázból több mint 74 ezer tonna került eddig a légkörbe.

A gázok a fluor-klór szénhidrogének (CFC) közé tartoznak, melyeket az 1920-as években fedeztek fel, és régebben a fagyasztáshoz, illetve a dezodorok és hajspray-k gyártásához használtak. Jelenleg nemzetközi egyezmény tiltja az alkalmazásukat.

A négy gáz az 1960-as években bukkant fel a légkörben, korábban nem volt nyomuk, ez pedig arra utal, hogy ember alkotta őket – írta a Kelet-angliai Egyetem Johannes Laube vezette kutatócsoportja a Nature Geoscience című tudományos lapban.

A mérések szerint a négy új gáz csak nemrég jutott az atmoszférába, közülük kettő mennyisége a mai napig intenzíven emelkedik. A CFC-gázokról szóló egyezmény óta ez a legnagyobb levegőszennyezés, bár az 1980-as évekig kibocsátott több millió tonna ózonkárosító gázzal összehasonlítva a mennyiség kevésnek tűnik.

A növekedés ellentmond az 1989-ben érvénybe lépett montreali jegyzőkönyvnek, mely az ózonréteget károsító gázok fokozatos kivonását rendelte el – olvasható a kutatók közleményében. A teljes tiltás 2010-ben történt. Az új gázok is a jegyzőkönyv hatálya esnek – írták a kutatók.

A rejtélyes gázok pontos eredete nem ismeretes, a forrásokat további kutatásoknak kell azonosítaniuk. Feltételezik, hogy a rovarirtók vagy az elektronikában használt tisztítószerek oldóanyagának nyersanyagairól lehet szó. A CFC-gázok lassan bomlanak le, tehát még évtizedeken át a légkörben maradnak.

A kutatók a négy új gázt a grönlandi sarkvidék örök havának elemzésekor azonosították. A hórétegekben őrzött, akár száz éves “levegőarchívum” árulkodik arról, mit tartalmazott a Föld légköre. Emellett megvizsgálták  azokat a légmintákat is, melyeket a viszonylag tiszta levegőjű Tasmania felett gyűjtöttek 1978 és 2012 között.

Az ózonréteg a Föld felszíne felett 15-30 kilométer magasan helyezkedik el, és a Nap káros UV-sugarainak elnyelésében játszik fontos szerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik