Tudomány

Mosogatógép vagy kézi mosogatás: melyik az olcsóbb?

Mindenki mosogatott már életében, ki többet, ki kevesebbet. Több szempont alapján vizsgálódunk: víztakarékosság és áramfogyasztás, az időigény és a kényelmi szempontok, a beruházási és fenntartási költség. Lássuk a számokat, valóban megtérülő beruházás a mosogatógép?

A házimunka egyik kritikus pontja a mosogatás, talán azért, mert senki sem szeret a pörköltszaftos, tésztadarabkás meleg vízben tányért sikálni. Lehet használni kesztyűt, de ott az áhított mosogatógép. Ma már az álomkonyhák alapfelszereltsége, persze ez sem volt mindig így.

Kézi mosogatás

Lehet mosogatni folyó víz alatt, illetve ott a kéttálcás módszer. Nagyobb mennyiségeknél egyértelműen az utóbbi a takarékosabb. 4 teríték esetén (4×3 tányér, evőeszközök, poharak, ételszedők) folyó víz alatt 30 liter vizet is elhasználhatunk.

Ha így szeretünk mosogatni, érdemes beszerezni egy perlátort! Ezzel 50-70 százalékos javulás érhető el, pár száz forintos tétel, kifejezetten javasolt a használata.

Ha mindkét tálcát használjuk, 12 liter víz elegendő a tisztára mosáshoz. Egyik tálcát félig engedjük mosogatószeres vízzel, ebben elmosogatunk, majd a másikban öblögetünk.

A víz ára 220 Ft köbméterenként, így egy liter víz ára 0,22 forintba kerül.

Elektromos áramot nem igényel, fenntartási költsége viszont ennek is van. Egy mosogatószivacs ára 40 forint, heti egyet elhasználva évente 2040 forint. A mosogatószerek ára széles skálán mozog, a mosószóda és a mosószappan hatékony, bio és olcsó, de a boltok polcain is találunk jó ár/érték arányú terméket. Az átlagos beszerzés 1000 Ft/l, ez közel 100 mosogatásra elegendő mennyiség.

Állni a mosogató felett biztosan nem kényelmesebb, mint mondjuk varrogatni a kanapén, amikor a mosogató mosogat. Idő szempontjából egy rutinos háziasszonynak 15 perc elegendő a négy teríték tisztára mosására.

Mosogatógép

A fenti összegeket látva az első dolog, ami eszünkbe jut, a beruházási ár. Gyártótól függően egy 8 terítékes gép ára 60 és 110 ezer között van, ezek között már bőven találni A energiasztályba tartozót.

Számoljunk 90 ezer forinttal, ennyi pénzért már lehet találni márkás, megbízható gépet. Beszerelési költséget nem számolunk, egy ügyes kezű férj vagy apuka gyakran be tudja kötni.

A rezsicsökkentésben jól teljesít a mosogatógépünk, egy menet alatt 9-14 litert eszik, áramfogyasztása 0,7 és 1,1 kWh közé esik, kb. egy órát dolgozik. Tudatos felhasználóként mindig 8 terítéket pakolunk bele, így elegendő lesz 2 naponta használni.

Mosószerre vagy tablettára is szükségünk van minden mosogatáshoz. Ha boltban vesszük, darabja 30-60 forint, a pletykák szerint nem feltétlen a legdrágább a legjobb. Készíthetünk mi is tablettát, ehhez 2 kanál citromsavra (E330) és 1 kanál szódabikarbónára van szükségünk. Így egy tabletta ára 10 forint lesz.

A kényelmi szempontokat nem kell részletezni, a mosogatógép felett nem kell ott állni, amíg az dolgozik helyettünk.

Időigénye azért ennek is van, a bepakolást ugyanis nem ússzuk meg. Szépen elrendezzük a 8 terítéket, betesszük a tablettát, majd indítunk – ez nagyjából 4 perces folyamat.

Ne feledjük el, csodát azért nem művel. Odaszáradt, odaégett dolgokkal nem birkózik meg, ilyenkor érdemes áztatni előtte. A nagyobb edényeket, tálakat, serpenyőt eszes asszony nem teszi bele, kézzel mossa el. Az ételmaradékot érdemes eltávolítani a tányérokról, mert gyakran eltömíti a szűrőt.

Összegzés
A hiedelemmel ellentétben a mosogatógép sosem fog anyagilag megtérülni, de ne legyünk álszentek: a fritőz, a tévé és az autó se térül meg soha, egyszerűen kényelmesebb megoldás a mindennapokban. Aki nem tud, nem szeret vagy nincs ideje mosogatni, és megteheti, úgyis venni fog. Aki odafigyel, takarékosan használja, annak nem lesz jelentősebb többletköltsége, ráadásul egy évben 77 órával kevesebb időt tölt a konyhában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik