Tudomány

Lakossági ledesítés – meddig zuhannak az égő árak?

Közel 5 éve annak, hogy megjelentek a ledes világítótestek a barkácsáruházak polcain. A kezdeti időkben csillagászati áron próbálták értékesíteni őket, a vásárlók pedig kifejezetten bizalmatlanok voltak az új technikával kapcsolatban. Ma már jól tudjuk, a LED lámpák valóban hosszú élettartamúak, energiatakarékosak és olcsók is. De mennyire?

Mielőtt a közepébe vágnánk, érdemes tisztázni néhány dolgot a ledes világítással kapcsolatban. Biztosan észrevették, mennyire kerülöm a ‘led izzó’ kifejezést, pedig több kereskedő előszeretettel használja, sajnos teljesen hibásan. A LED szó az angol Light Emitting Diode (am. fénykibocsátó dióda) kifejezés rövidítéséből származik. A hagyományos izzókkal ellentétben itt nincs izzószál, így nem is melegszik, ezért lesz valóban energiatakarékos. A fény úgy keletkezik, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd miközben visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki.

Mit nézzünk a címkén?

Nézzük meg, milyen adatok vannak a dobozon/címkén feltüntetve, amire érdemes figyelnünk. A lámpa fogyasztása és fényereje könnyen értelmezhető paraméterek, azonban a színhőmérséklet és a színvisszaadási index már kevésbé. Előbbi egy Kelvinben megadott érték, ami a látható fény egy jellegzetes tulajdonsága, mondhatni a fény színérzete.

Azokba a szobákba, ahol huzamosabb ideig tartózkodunk, érdemes a nappali fényhez hasonló, úgynevezett meleg fehér (2700-3400 Kelvin) színhőmérsékletű égőket válaszatani, a fürdőszobába vagy konyhába a közép fehér (3500-4900 Kelvin) színt ajánlják, míg az utcai és kültéri világításhoz rendszerint hideg fehér (5000+ Kelvin) színhőmérsékletet a leginkább megfelelő.

A színvisszaadási index (nemzetközi jelölése CRI) megmutatja, hogy az adott égő mennyire képes visszaadni a megvilágított tárgyak valódi színét. Értéke 0 és 100 között mozog, minnél közelebb vagyunk a százhoz, annál jobb. Az alacsony CRI mutatóval rendelkező égők nem csak a szemünket bántják, hosszú távon kikészíthetik az idegrendszerünket is. Itthon a kereskedelmi forgalomban lévő lámpák rendre 75 feletti értékkel kerülnek a polcokra, azonban érdemes óvatosnak lenni, az interneten (főleg Kínából rendelve) könnyen belefuthatunk silány minőségű ledekbe is.

Hagyományos izzó

Hagyományos volfrámszálas villanykörtét ma már nem is olyan egyszerű beszerezni. Az első sorozatgyártás 1906-ban indult a General Electric szabadamai alapján, néhány év alatt kiszorította az egyéb anyagból készült izzókat. Az elektromos világítás nagy biznisz volt, ugyanis a termék olcsón előállítható, az izzók fényvisszaadása az elfogadott és megszokott 2700 Kelvin. A legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás, ugyanis a bevezetett energia mindössze 2-5 százalékát alakítják fénnyé, a többi hőként kárba vész.

A több mint egy évszázados tündöklés után egyre inkább tűnik el a kereskedésekből. Az EU az éghajlatváltozás kihívását, a környezetvédelem és az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartva 2008. december 8-án a nagy energiafogyasztású, hagyományos izzólámpák fokozatos kiszorítását javasolta (az Európai Bizottság 2009. március 18-án véglegesen jóváhagyta a határozatot).

Ennek értelmében 2009. szeptember 1-je után eltűnnek a boltok polcairól a 100 wattos, és az annál erősebb világos búrás izzók, és az összes matt, festett vagy opálburás izzó. Ahol még kapni, ott gyakran 200 Ft alatti áron jutunk hozzá. Egy 40 wattos izzó fényereje 400 lumen, üzemideje 1000 óra.

Halogének

A halogénlámpa is izzólámpa, a hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű – többnyire – kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte – a halogén körfolyamat miatt – javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát.

Rengeteg típusú és foglalatú halogénlámpa létezik, a hagyományos E14/E27 foglalatok mellett a tűlábas fejű égők (GU5.3, GU10, G9) is nagyon elterjedtek. Olvasólámpákba is rendszerint tűlábas halogénizzó van, ezek C vagy D energiahasznosítási osztályt teljesítenek, így a mai napig megtalálhatóak az unióban. Figyeljünk arra, hogy a lámpán lévő védőbúra vagy védőüveg nélkül csak zárt világítótestben szabad üzemeltetni az izzót, mert ilyenkor (ugyan nem számottevően) megnő az UV sugárzás.

A kompakt fénycsöveket az 1980-as években fejlesztették ki. Nevét arról kapta, hogy a csővel a legalapvetőbb állandó kelléke, a gyújtó integrált, a cső fejelésében kapott helyet és a fejelés a cső egyik végére került, megkönnyítve kezelését és a lámpatest kialakítását.

Működési elve azonos a hosszú rúd alakú fénycsövekével, csak az alakja más. A normál izzó helyére becsavarható kompakt fénycsövek (integrált CFL) változatos formában, méretben, működtető feszültségben és színhőmérsékletben kaphatók.

Eleinte nehezen gyújtottak, csak néhány tíz másodperc alatt érték el teljes fényerejüket, gyakran igen magas színhőmérséklettel, kékes fényben világítottak, azonban a gyártók mára megoldották ezt a problémát.

Rendben, induljunk ki a táblázatban megadott értékekből, nézzük meg, hogyan számoltuk ki az éves költségünket egy-egy világítótestre. A hagyományos izzónk 40 wattot fogyaszt, ami 0,04 kilowatt.1 kWh villamos energia, áram ára 40 Ft.

Átlagosan napi 4 óra világítással számolva egyéves időtartamra a következő képletet írhatjuk fel:
0,04kW x 4 óra x 40 Ft x 365 nap = 2336 Ft

Egy lakásban, főleg egy családi házban az égők száma bőven 10 felett van, ráadásul azokon a helyeken, ahol sokat tartózkodunk, gyakran 6-8 órát is világítunk naponta.

Tegyük fel, hogy egy 50 négyzetméteres lakásban nagyrészt hagyományos és halogénizzókat használunk, mivel egyrészt cserére érettek és spórolni is szeretnénk, ledre váltjuk őket. Összesen 10 lámpát cseréltünk ki, 320 watt helyett most 38 watt a fogyasztásunk, van benne E27, GU10 és G9 foglalatú is.

A 10 led összesen 17 ezer forintba került, ami ugyan nem kevés, de számoljunk.

A lecserélt izzók egy év alatt 18 688 forintnyi áramot fogyasztottak, ráadásul minden évben cserélni kellett egy részüket. Jó közelítéssel azt mondhatjuk, egy évben 20 ezer forintot költöttek a lakók a világításra. Az új ledek világítási költsége 2220 forint, élettartamuk több mint tízszerese az izzókénak.

Ez azt jelenti, már egy éven belül megtérül a beruházásunk, a havi villanyszámlánk  1000-1500 forinttal lesz kevesebb. A led teljes élettartamára nézve a megtakarítás meghaladja a százezer forintot. Ne feledjük, egy nagyobb családi ház vagy több égő esetében ezek a számok megsokszorozódnak.

A kompakt fénycsövek esetében nem ennyire indokolt a csere, a beruházás 4-5 év múlva hozza be az árát. Fontos szem előtt tartanuk azt is, nem kell egyszerre mindent lecserélni, lehet szépen egyesével, ahogy a pénztárcánk engedi. Törekedjünk az energiahatékonyságra, hiszen ez nem csak pénzügyi, környezetvédelmi érdekünk is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik