Tudomány

Rablóké lehetett a 10 milliós talált arany

Konzervdobozokban ásta el valaki az akkor 28 ezer dollár értékű kincset. Ki rejthette el? Felmerült egy híres vadnyugati bandita, tolvaj pénzverdés, de egy kalóz neve is.

Bő egy hete került nyilvánosságra, hogy egy amerikai házaspár kutyasétáltatás közben az egyik fa tövénél egy kiálló fémdarabra lett figyelmes saját birtokán. Mikor kicsit megkapargatták a földet, nyolc konzervdobozt találtak összesen 1427 darab aranypénzzel. Az érmék 1847. és 1894. közötti időszakból származnak, akkori értékük összesen 27 980 dollár volt.

Jesse James rabolta?

Numizmatikusok hosszú ideig vizsgálták a leletet, míg a tavalyi év végén megállapították, az arany értéke ma 10 millió dollár. A házaspár nem lépett a nyilvánosság elé, de a kincs eredetéről azonnal beindultak a találgatások.

Az egyik szerint a hírhedt vadnyugati bandita, Jesse James rejtette el a ládányi aranyérmét, hogy alkalomadtán egy második polgárháborút lehessen finanszírozni belőle. Akadnak viszont, akik azt állítják, hogy egy rettegett kalóz, Black Bart zsákmánya került elő a földből – írja a Múlt-kor.hu.

Bányatulajdonosé lehetett

Felmerült, hogy azok az érmék kerültek elő, amelyeket Walter Dimmick, a San Franciscó-i pénzverde alkalmazottja lopott el 1901-ben. Dimmicket a bűnügyben el is ítélték, de a zsákmány sohasem lett meg. A minap azonban a pénzverde szóvivője közölte: a hatóságok szerint a leletnek nincs köze az egykori lopáshoz.

A középkorú házaspárt a nyilvánosság előtt képviselő érmeszakértő, Don Kagin úgy vélte, olyasvalakié lehetett korábban a birtok, aki a bányaiparban dolgozott, és ő rejthette el a ládát az aranyérmékkel. Az előkerült 5, 10 és 20 dolláros érmék között akad olyan ritkaság is, amely darabonként akár egymillió dollárt is érhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik