Tudomány

Atomreaktort épített egy tizenéves fiú

Ő minden idők legfiatalabb atomtudósa, akinek sikerült maghasadást előidéznie házilag.

A tizenhárom éves Jamie Edwards azóta vonzódik ennyire a maghasadáshoz és a fizikához, amikor pár évvel ezelőtt az összes karácsonyi pénzét arra költötte, hogy vegyen magának egy Geiger-Müller-számlálót. Ezt követően a tanárával karöltve elhatározták, hogy megépítenek egy mini nukleáris reaktort – írja a BBC.

A reaktor elkészült és sikeresen hajtottak végre maghasadást, sikerült ütköztetniük két hidrogén atomot. Sikeres kísérletével a fiúnak – amellett, hogy a kortársainak a többsége még játékautót tologat otthon – sikerült egy alig párhetes rekordot is átadnia a múltnak, a közelmúltban egy tinédzser is bejelentette tizennégy évesen nukleáris reaktort épített.

Egy láncdohányos is

A tizenéves kisfiúnál ugyan jóval öregebb, de itt egy másik versenyző, aki szintén összeszerelt otthon egy reaktort. Ő láncdohányos és imádja a fegyvereket és a Sploid cikke is úgy ír róla, hogy első ránézésre úgy néz ki, mint egy hajléktalan. De Doug Coulter is azon kevesek közé tartozik, akik elmondhatják magukról, hogy építettek egy saját, házi atomreaktort. A férfinek több bizarr szerkezete is van otthon, de mindenképpen ez a legkülönlegesebb alkotása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik