Tudomány

Kelet felé húznak a nyugati gólyák

Eltolódik a madarak vonulási útvonala, így jobbak a túlélési esélyeik.

Egyre inkább keletre tolódik a németországi fehér gólyák délre vonulását meghatározó határvonal, és ezért egyre több gólya a nyugati útvonalon indul telelni.

“Azt feltételezzük, hogy az ország nyugati részén fészkelő fehér gólyák, amelyek Spanyolországban és Portugáliában töltik a telet, kevesebb veszélynek vannak kitéve és több táplálékot találnak, mint a Németország keleti részén költő gólyák, amelyek többnyire Afrikába repülnek a hideg évszakban” – mondta el Hermann Hötker, a schleswig-holsteini természetvédelmi szervezet ornitológusa.


Fotó:MTI/Mészáros János

A nyugati gólyáknak így jobbak a túlélési esélyeik, mint keleti fajtársaiknak és gyorsabban növekszik az állományuk. Valószínűleg ezek az egyenlőtlen feltételek eredményezik azt, hogy az úgynevezett vonulási választóvonal eltolódik: Schleswig-Holstein tartományon át az Elba mentén húzódik.

Jó dolguk van

A szakértő szerint attól azonban nem kell tartani, hogy kiszorulnak a keleti gólyák. “Elég hely van a gólyák számára Németországban. Nagyon jó dolguk van itt ezeknek a madaraknak. Az elmúlt évben több mint ötezer párt számláltak össze az országban” – mondta Hermann Hötker.

A nyugati útvonalat választó madaraknak már nem kell elrepülniük egészen Afrikáig.

“Elsősorban a nedves spanyol és portugál rizsmezőkön, illetve a szemétdombokon találnak táplálékot. Fajtársaiknak, akik a keleti utat választják, nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük a túlélés érdekében. Az afrikai Száhel-övezetben például jelentős a csapadékingadozás és kevésbé stabil a táplálékforrás” – fejtette ki Hermann Hötker.

Németországban az ország több pontján jelezték, hogy már megérkeztek téli szállásukról a gólyák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik