Tudomány

Szmog – Kína legújabb exportja

kinai-szmog(1)(960x640).jpg (szmog, kína)
kinai-szmog(1)(960x640).jpg (szmog, kína)

A kínai levegő olyan szennyezett, hogy már nem marad az országhatárokon belül.

A növekvő ipari termelés és a szinte nem létező ökológiai szabályozás párosítása egy új tanulmány szerint olyan környezeti terhelést jelent, amely már nem csupán a helyieket érinti: Kalifornia, Oregon és Washington állam is mocskosabb, méghozzá olyan mértékben, ami már az amerikai szabályozás szerint sem megengedett.

A történet pikantériája, hogy a nitrogén-oxid, szén-monoxid és egyéb, környezetszennyező gázok kibocsátásának 21 százalékáért épp az Egyesült Államok felel, amely az olcsóbb munkaerő (és nem létező ökológiai szabályozás) miatt vitt nem kevés munkát Kínába. “Kiszerveztük az ipar és környezetszennyezés jelentős részét, azonban valamennyi most mégis visszatér kísérteni minket” – magyarázta a tanulmány egyik társszerzője, Steve Davis.

A kutatók számításai szerint a szmog nagyjából hat nap alatt jut el a Csendes-óceán egyik partjáról a másikra, ami azt jelenti, hogy a környezetszennyezés gyorsabban exportálódik, mint az azt okozó termékek tömkelege.

A szmog mennyisége egyelőre elhanyagolhatónak mondható – egy év alatt egy napnyi szennyezést ad hozzá a helyi mocsokhoz -, azonban jelenléte szerintünk már önmagában is ijesztő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik