Tudomány

8000 éves árpát találtak Törökországban

Több mint nyolcezer éves gabonatárolóra és benne több kiló árpára bukkantak lengyel régészek a híres török neolitikus lelőhelyen, Catalhöyükben.

Az Anatólia déli részén lévő Catalhöyük az egyik legősibb település, már a neolitikum idején, i.e. 7200 és 6000 között folyamatosan lakott volt. A legjobb állapotban fennmaradt neolitikus lelőhely, amelyet 2012-ben felvettek az UNESCO világörökség listájára.

“Egy kicsiny, hét négyzetméternyi szobában négy agyagból készült tárolót találtunk. Mindegyikben árpa volt” – mondta Arkadiusz Marciniak a Poznani Adam Mickiewicz Egyetem Őstörténeti intézetének professzora a PAP lengyel hírügynökségnek.

A régészek két már feltárt tárolóból majdnem öt kilogramm árpát gyűjtöttek össze. Ilyen jó állapotban megőrződött gabona igen ritka a világon. A szobában találtak egy másfajta gabonát is. Archeobotanikai elemzéséből kiderült, hogy egy már kihalt búzafaj, amely nagyon népszerű volt a Közel-Keleten és Európában a neolitikum idején. A szoba, ahol az ősi gabonára és tárolóira bukkantak, egy nagyobb épület része, amelyet 8200 évvel ezelőtt laktak.

A Törökország középső részén lévő Anatóliai-fennsíkon fekvő Catalhöyükben az első ásatásokat az 1960-as években kezdték meg James Mellaart brit régész vezetésével. Csak jóval később, 1993-ban folytatódtak a feltárások, a nemzetközi régészcsoportot Ian Hodder, a Stanford Egyetem professzora vezette. A lengyel régészek 2011-ben csatlakoztak hozzájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik