Tudomány

Sosem látott képek a Challenger katasztrófájáról

28 évvel a tragédia után újabb képek jelentek meg az űrsikló utolsó pillanatairól.

A Massachusettsben élő Michael Hindes egy szomorú véletlennek köszönhetően bukkant a rég elfeledett képekre. A férfi nagymamája a közelmúltban hunyt el, tőle szeretett volna egy régi fényképekből összeállított kisfilmmel búcsúzni, ezért úgy döntött átvállogatja a nagymama által dobozokba rendezett képeket.

Amikor a képek között belebotlott egy sorozatba, ami egy űrsikló fellövésekor készült, nem lepődött meg. Nagypapája, Bill Rendle ugyanis a NASA-nál dolgozott, így szinte minden kilövésen ott volt. Michael számára akkor vált világossá, hogy igazi ritkaságra bukkant, amikor végigpörgette a sorozatot és nyilvánvalóvá vált, hogy az a Challenger fellövésekor készült.


Az űrhajó a kilövés pillanatában
Képek forrása: Reddit / Michael Hindes

A sosem látott felvételeket a férfi a Reddit nevű közösségi oldalon tette közzé, és saját bevallása szerint nagyon meglepődött azok sikerén. A CNN-nek elmondta, szinte azonnal megjelentek az elismerő kommentek, sőt, néhányan még a saját emlékeiket is megosztották a tragédiával kapcsolatban:

“Óvodás voltam, amikor a Challengert fellőtték. Bár nagyon fiatal voltam, tisztán emlékszem, hogy az óvónők mindannyiunkat kitereltek egy közeli játszótérre, hogy megnézhessük az indulást. Amikor megláttuk a robbanást, senki sem tudta mi történt… A füst egyszerűen csak megállt az ég kellős közepén” – emlékezett vissza egy Bonte nevű felhasználó.

A CNN élőben közvetítette a robbanást:

Az első űrkatasztrófa repülés közben

1986. január 28-án, az STS-51-L küldetés keretében indított Challenger űrsikló, ami akkor már számos sikeres bevetésen volt túl, 73 másodperccel az indítás után megsemmisült. A fedélzeten tartózkodó 7 fős legénység, köztük Christa McAuliffe – az első civil, aki az űrbe készült – azonnal szörnyethalt.

A katasztrófát követően az embert is szállító amerikai űrrepülés két teljes éven át szünetelt, végül 1988. szeptember 29-én folytatódott az STS-26 küldetéssel, amit a Discovery űrhajó hajtott végre. A Challengert a NASA később az Endeavour űrsiklóval helyettesítette, amit tartalék alkatrészekből építettek meg. 1992-ben repült először.

A Challenger-katasztrófát vizsgáló bizottság kiderítette, hogy az űrhajó megsemmisülését egy hibás tömítőgyűrű okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik