Tudomány

Aranyat rejtenek a fák

Arany még mindig nem terem a fán, ám a növények vizsgálatával új, környezetbarát módon fedezhetünk fel újabb lelőhelyeket.

Önmagában nem újdonság, hogy a növények leveleiben arany halmozódik fel. A brooklyni Emil Lungwitz már 1900-ban beszámolt erről, mindez azonban megmaradt érdekes ténynek. A nemesfém ugyanis két úton juthat a növénybe: vagy egy mélyben rejtőző lelőhelyből a gyökérzeten keresztül, vagy a szél által szállított por részeként.

Előbbi lehetőséget mindeddig nem sikerült bizonyítani. Nyugat-Ausztráliában viszont a közelmúltban eukaliptusz fák leveleiben találtak magas aranykoncentrációt, és a kutatást nem adták fel. A tudósok nagy meglepetésére 35 méter mélyen a föld alatt aranyat találtak – számolt be Melvyn Lintern ausztrál geokémikus.

Ez az első alkalom, hogy bizonyosságot nyert: a növénybe a földből, a gyökérzet által felszívott vízzel kerülhettek az apró részecskék. Alábbi videó jól szemlélteti, hogyan (0:30-tól).

Ez a tény pedig – tekintve az arany iránti soha nem szűnő hajszát – jóval túlmutat egy tudományos érdekességen. Azt sugallja, hogy a korábbi költséges kutatási módszerek helyett a levelek vizsgálatával gazdaságos és jóval környezetkímélőbb módját találtuk meg az aranykészletek felkutatásának.

Merthogy aranyra szükségünk van. Becslések szerint az emberiség eddigi történelme során összesen mintegy 174 ezer tonna aranyat bányászott ki. A még meglévő készleteket 51 ezer tonnára teszik, amelyből évente kevesebb, mint 2500 kilóhoz “jutunk hozzá”. Miközben pedig az arany ára folyamatosan emelkedik, a lelőhelyek száma csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik