Tudomány

Az ember, aki nem engedte haza Teréz anyát

Enver Hoxha  (Enver Hoxha )
Enver Hoxha  (Enver Hoxha )

Enver Hoxha megtiltotta az apácának, hogy belépjen Albániába és meglátogassa haldokló édesanyját. A diktátor halála után Teréz anya meglátogatta Hoxha sírját és imát mondott érte.

Négy évtizeden át irányította Albániát Enver Hoxha (magyar kiejtéssel Enver Hodzsa). Külföldön tanult, de az egyetemet nem fejezte be. Hazatérve belépett a kommunista pártba, amelynek 1943-tól haláláig vezetője volt. A háború után az Albán Kommunista Párt vette át a hatalmat, miután a választásokon a voksok 93 százalékát zsebelték be – olvasható a My Balkan blogon.

Innentől negyven éves despotikus diktatúra következett, amely Albániát Európa egyik legszegényebb és legelmaradottabb országává tette. Enver Hoxha államát a sztálini elvek alapján építette fel, Sztálin legjobb tanítványának tartotta magát. A negyvenes évek második felétől a korábban őt támogató Titótól és Jugoszláviától is elhidegült, a kommunizmus árulójának nevezve őket.

1956-ban magát a Szovjetuniót is árulónak kiáltotta ki, miután Hruscsov a párt XX. kongresszusán híres beszédében elismerte a sztálinizmus bűneit. Hoxha erre minden diplomáciai kapcsolatot megszakított Moszkvával és a szovjet érdekkörbe tartozó államokkal, kilépett a Varsói Szerződésből és inkább Kína felé fordult. Mao Ce-tung halála után azonban Pekinggel is megszakította a kapcsolatot, ezzel Albániát teljesen elszigetelte a külvilágtól.

Az albán államvédelmi hatóság (Sigurimi) munkájának “köszönhetően” ezrek kerültek börtönbe, vagy internálták őket. Körülbelül 5000 albánt végeztek ki politikai okokból, de a rendszer halálos áldozatainak száma ennek többszöröse lehet a hárommilliós országban. Amerikai támadástól rettegve mintegy 700 ezer betonbunkert húzott fel az országban és a hárommilliós országban erős katonaságot hozott létre.

Albánia állampolgárai nem utazhattak külföldre, csak a párt által diktált lapot olvashatták és még saját televíziójuk és autójuk se lehetett. Hetvenhét évesen, 1985-ben szívroham végzett vele.Érdekesség, hogy Enver Hoxha megtiltotta Teréz anyának, hogy belépjen Albániába meglátogatni haldokló édesanyját. A diktátor halála után térhetett csak vissza, ekkor azonban meglátogatta Hoxha sírját és elmondott egy imát érte.

Még több infóért Enver Hoxháról és a Balkánról kattintson a My Balkanblogra a Cafeblogon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik