Tudomány

Árulkodó műholdfelvételek: így fogy a jég az Antarktiszon

antarktisz (pingvin, )
antarktisz (pingvin, )

A Smith-gleccser vékonyodik a leggyorsabban.

A sarkvidéki tengeri jégtakarók vastagságát fejlett radartechnológiával vizsgáló CryoSat-2 nevű műhold adatai szerint a Nyugat-Antarktiszról jelenleg évi több mint 150 köbkilométer jég jut a tengerbe. Ez azt jelenti, hogy ez a terület 15 százalékkal járul hozzá globálisan a tengerek és óceánok vízszintjének emelkedéséhez.

A 2010-ben felbocsátott CryoSat-2 új adataiból készült tanulmányt az amerikai geofizikai társaság (AGU) San Francisco-i tanácskozásán mutatták be a szakemberek.

Megcsapolják a jégmezőket

A BBC által ismertetett tanulmányból kiderül, hogy a legnagyobb mértékben a három nagy nyugat-antarktiszi gleccser, a Pine Island, a Thwaites és a Smith vékonyodása felelős a gyorsuló jégveszteségért. Ezek a gleccserek és mellékágaik megcsapolják és az Amundsen-tengerbe vezetik a Nyugat-Antarktisz belső térségeiben húzódó jégmezőket.


Fotó: MTI

A Smith-gleccser vékonyodik a leggyorsabban. Ez kisebb a másik kettőnél, ám vékonyodásának mértéke nagyjából kétszer akkora, mint a másik kettőé – mondta Malcolm McMillan, a brit sarkvidéki megfigyelő és modellező központ (CPOM) kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

0,28 milliméter

Az összes műholdas adat átfogó felülvizsgálata alapján készült közelmúltbeli tanulmányban a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy 2005 és 2010 között a nyugat-antarktiszi jégmezők jégvesztesége mintegy 0,28 milliméterrel járult hozzá évente a globális tengerszint emelkedéshez.

A CryoSat-2 2010-től szolgáltat új adatokat, amelyek azt mutatják, hogy ez a hozzájárulás tovább nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik