Tudomány

Megtalálták Ötzi, a gleccsermúmia élő rokonait

ötzi (ötzi)
ötzi (ötzi)

Ötzi, az 5300 éves gleccsermúmia 19 távoli rokonát azonosították ma is élő tiroli férfiak személyében osztrák kutatók.

Az Innsbrucki Egyetem igazságügyi orvos szakértői DNS-elemzés segítségével találtak rá a tizenkilenc, ma is élő tiroli lakosra, akik rokonságban állnak Ötzivel, vagyis az Ötz-völgyi-Alpokban gleccserbe fagyva talált, körülbelül 5300 éve meghalt férfival. A tiroli jégember holtteste a világ legrégibb épségben fennmaradt emberi maradványa.

Walther Parson, az Innsbrucki Igazságügyi Orvostani Intézet kutatója elmondta, hogy a 19 tiroli férfi és Ötzi közös őstől származik. Ez az ős a friss adatok szerint legkorábban 10-12 ezer évvel ezelőtt élhetett, és feltehetően a Közel-Keletről vándorolt Európába. A tiroli férfiak azonban mit sem tudnak híres rokonságukról, a kutatók nem tájékoztatták őket.

Fotó: AFP/Andrea Solero

A vizsgálat eredetileg Tirol lakosságát kívánta kutatni, és véletlenül bukkantak a meglepő összefüggésre. Körülbelül 3700 tiroli férfi véradó DNS-ét elemezték. Megadták születési helyüket és közeli férfi rokonaik származási helyét is.

Parson elmondta: vannak az ember DNS-ének olyan részei, amelyek általában változatlanul öröklődnek, a férfinél ezek az Y-kromoszómában, a nőnél a sejt mitokondrium nevű részében helyezkednek el. Változás csak mutáció útján jöhet létre, attól kezdve ez a mutáció öröklődik tovább. Az azonos mutációkat öröklő emberek csoportját ezért tudják a szakértők az úgynevezett haplocsoportokba összegyűjteni.

A haplocsoportok segítségével ismerheti meg a kutató a modern ember elterjedését és a történelem vándorútjait. A G haplocsoport például ma leginkább a Közel-Keleten fordul elő, Európában igen ritka, kivéve Tirolban.

Ötzi is a G, egész pontosan a G-L91 haplocsoportba tartozik. Parson és kutatócsoportja a genetikai elemzések segítségével még 19 olyan tirolit találtak, akik pontosan ehhez az alcsoporthoz tartoznak, tehát közös az ősük Ötzivel, a jégemberrel.

A kutatók feltételezik, hogy a svájci Engedinban és az észak-olaszországi Vinschgauban szintén élhetnek a G haplocsoportba tartozó emberek, ezért már felvették a kapcsolatot svájci és olasz tudósokkal, hogy a kutatást ott folytathassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik