Tudomány

Brutális mészárlás nyomaira bukkantak Svédországban

Az Öland szigeten 1500 évvel ezelőtt valami rettenetes történt, de senki sem tudja, hogy mi.



A svédországi Öland szigeten található erődítmény hosszú évszázadokkal ezelőtt egy békés, gyarapodó közösség volt, ahol a lakosság kényelmes kis házikókban élt és állattenyésztéssel foglalkozott. Körülbelül 1500 évvel ezelőtt azonban történt valami. Egyik este ismeretlen támadók szállták meg az erődöt és lemészárolták az ottlakókat.


Szépen fejlődő kis közösség volt (3D-s rekonstrukció
Forrás: The Daily Mail

Az archeológusok szerint a váratlan mészárlásra utal, hogy az erődítményben eddig megtalált, saját házuk közelében fekvő holttest – szám szerint öt – mind temetetlen volt, ami akkoriban merőben szokatlannak számított. Helen Winston, a svéd Lund Egyetem csontok vizsgálatára szakosodott kutatója az mondja, ilyen és ehhez hasonló érintetlen leleteket ritkán találni manapság. “Olyan mint Pompei. A maradványok arról tanúskodnak, hogy valami rettenetes történt, ami egy csapásra véget vetett az erődben virágzó életnek.”


Svéd kutatók szerint a leletek olyan érintetlenek, mint Pompeiben
Forrás: The Daily Mail

A kutatók egyébként azt gyanítják, a lelőhely mindmáig azért maradhatott érintetlen, mert a mészárlást követően az ölandi erőd egyfajta tabuvá vált, az emberek túlságosan rettegtek ahhoz, hogy a kísértetjárta környéken telepedjenek le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik