Tudomány

Konvojban haladnak a csigák

csiga (csiga)
csiga (csiga)

A lehető legfejlettebb technikai eszközökkel "lesték meg" kutatók Nagy-Britanniában 450 csiga éjszakai életét: bevetettek ultraibolya festéket, fénykibocsátó diódákat (LED-eket), gyorsított felvételű kamerákat és mindezeknek köszönhetően megbizonyosodhattak arról, hogy a csigák valóban lassúak, de arról is, hogy szeretnek konvojban haladni.

Az Exeteri Egyetem “csigalesői” a felvételek alapján megállapították, hogy a csigák 0,001 kilométer per órás sebességgel haladnak, azaz óránként egy métert tesznek meg, naponta legfeljebb 25-öt. Konvojban haladásuk magyarázata az energiatakarékosság: ha ugyanis egymás nyáknyomán csúsznak, akkor könnyebben mozognak, mivel kisebb a súrlódás. A tudósok becslése szerint egy csiga energiakifejtésének akár a 30 százaléka is elmehet nyáktermelésre – adta hírül a The Daily Mirror című brit lap.

A csigavizsgálatot a kutatók elsősorban a kutyák érdekében végezték. A csigák ugyanis ebek számára végzetes parazitát hordozhatnak, az Angiostrongylus vasorum nevű tüdőférget. Ez csigák lenyelésével kerülhet a kutyák szervezetébe, azon belül a tüdejébe, csigák pedig gyakran telepednek meg éjjel a kertekben hagyott labdákon és az ebek más játékszerein, így könnyen előfordulhat, hogy lenyelik a csúszómászókat a kutyák.

“Többet tudva a csigák viselkedéséről, reméljük, a kutyák gazdái jobban elejét tudják venni, hogy kedvenceik csigát nyeljenek” – mondta Dave Hodgson, a kutatás vezetője.

Nagy-Britanniában az utóbbi években demográfiai robbanás mutatkozik a csiganépességben a csapadékosabb időjárás miatt. Tavaly 50 százalékkal szaporodott az állomány – a kertészek bosszúságára. A csigák felkerültek immár a legveszélyesebb kerti kártevők tízes toplistájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik