Tudomány

Kígyószörnyet szúrtak le Floridában

Egy 58 kilós, 5,6 méter hosszú burmai pitont ölt meg késével egy amerikai férfi, miután a kígyó már rátekeredett a lábára. A bajt nem a hüllő kereste, de sok kárt okozó, behurcolt fajról lévén szó, senki nem hullajtott érte könnyet.

Florida állam telis-tele van az ember által behurcolt, idegenhonos állatokkal, amelyek nemcsak a helyi élővilágot fenyegetik, hanem az emberre is veszélyesek lehetnek. Legalábbis azokra, akik nem félnek felvenni a kesztyűt.

Ekkorát még nem is láttak

Jason Leon hobbi állattartóként komoly tapasztalattal rendelkezik a hüllőkkel kapcsolatban. Így Miami félreeső útjait róva rögtön felismerte a burmai pitont, amikor az kidugta a fejét az út menti bozótból. A férfi azonnal megállt, szakszerűen elkapta a nyakát közvetlenül a feje fölött és kirángatta a növényzetből. A kígyó azonban nem hagyta magát, halálos ölelésével átfogta Leon lábát, aki a segítségére siető emberekkel együtt végül késével vágta ki magát szorult helyzetéből és megölte a hüllőt.

Az igazi meglepetést nem is az aktív védekezés, hanem az óriáskígyó hatalmas mérete jelentette: a piton hossza 5,6 méter, súlya pedig 58 kiló volt. Floridában korábban is megtalálták már az ázsiai faj számtalan egyedét, ám azok kifejlett állapotban is „csak” 1,8-2,7 méter hosszúak voltak.


Forrás: livescience.com

A Floridai Hal-és Vadvédelmi bizottság hálás Leonnak hőstettéért, ami egyben egy szomorú tényre is felhívja a figyelmet. Az ember akár akaratlanul egy-egy más kontinensről érkező áru csomagolásában behurcolva, akár szándékosan, a hobbiból tartott egzotikus állatok szabadon engedésével óriási károkat okoz a természetben. Ezek az idegenhonosnak nevezett fajok ha jól érzik magukat új környezetükben, elfoglalják az őshonos állatok életterét, elveszik tőlük táplálékforrásaikat.

Pusztítják őket

Floridában például hobbiállat-tartók engedték szabadon az első burmai pitonokat az 1990-es években egyszerűen azért, mert megunták házi kedvenceiket. A hüllők azonban kiváló életteret találtak főleg az Everglades Nemzeti Park területén és mára hihetetlen mértékben elszaporodtak: szakértők 100 ezer egyed fölé teszik a számukat.

A bevándorlók sikere azonban a „hagyományos” élővilág pusztulását jelenti. A kígyók szinte megtizedelik az őshonos hiúz, róka, mosómedve és egyéb fajok állományát. A probléma komolyságát jelzi, hogy a hatóságok hadjáratot indítottak az ázsiai hüllő ellen, idén már 68 példányt pusztítottak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik