Tudomány

Újraélesztenek egy tavat Tatán

Természetes vízi élőhellyé alakítana vissza a tatai önkormányzat egy 22 hektáros kiszáradt halastavat, amelyet szabadidős és ismeretterjesztési célokra hasznosítanának.

Lakos Zsuzsanna elmondta: korábban Tatától északnyugatra kilenc síkvidéki halastó volt, közülük a városhoz legközelebb fekvő tavat állítanák helyre. A halastó mára kiszáradt, feliszapolódott, azonban sűrű nádas borítja, ezért madárvilágban gazdag.

Az érintett terület Réti halastavak néven ismert, az Öreg-tó és a Tata és Naszály között elterülő Ferencmajori halastavak között található. Mindkét tó a madárvonulási útvonalak mentén fekszik, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, szerepel az egyik legrégebbi természetvédelmi megállapodás, a ramsari egyezmény listáján.

Sziget a madaraknak

A munkálatok során a tavat kikotorják, őshonos halfajokat telepítenek a vízbe, az átvonuló és fészkelő vízimadaraknak szigeteket, félszigeteket hoznak létre. A korábbi élővilág visszaállítása érdekében a tó környezetében is honos, vizes élőhelyre jellemző növényeket telepítenének. A tóban halászati tevékenységet nem végeznének.

A látogatókat táblákkal ismertetnék meg az élővilággal, a tervek között szerepel egy madármegfigyelő építése, valamint egy olyan létesítmény kialakítása, ahol az iskolák kihelyezett biológia- és földrajzórákat tarthatnak.

Az Öreg-tó is alakul

Lakos Zsuzsanna hozzátette, a program összesen 30-40 hektárra terjedne ki. A beruházás tervezése és az engedélyek megszerzése pályázati támogatással már megtörtént, a 250 milliós költségű kivitelezésre ismét pályázatot nyújt be az önkormányzat.

Tatán a közelmúltban fejeződött be egy 1,4 milliárd forintos beruházás, mellyel az Öreg-tó vízgyűjtő területén a patakmedreket rendezték, valamint a madarak számára új élőhelyeket hoztak létre, a tó nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel védett vízimadár-gyülekezőhelyeinek növelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik