Tudomány

Vörös törpék körül keresik az életet

A miénknél akár évmilliárdokkal fejlettebb civilizációra is van esély.

Mindeddig a vörös törpéket nem igazán vették komolyan, ha a Földhöz hasonló bolygókról volt szó. Azonban a Harvard egy kutatócsoportjának legújabb számításai szerint e kicsi, viszonylag hideg csillagok hat százaléka körül jöhettek létre az általunk ismert élethez szükséges körülmények. Tekintettel arra, hogy csak a Tejútrendszerben minimum 75 milliárd vörös törpe áll rendelkezésre, ez legalább 4,5 milliárd jelöltet jelent.

Bizonyítandó kutatási eredményeik hihetőségét, a csillagászok a Kepler űrteleszkóp adataiból 95 „jónak” tűnő bolygót varázsoltak elő, melyek közül három még méretben is hasonlít a Földre. Az utóbbiak közül a legközelebbi a szomszédban, „mindössze” 13 fényévre van tőlünk.

S mivel a vörös törpék általában roppant hosszú életűek, a körülöttük keringő bolygókon a miénknél sokkal korábban kialakulhatott az élet – s intelligens élet esetén valamilyen civilizáció.


Galaxisunk csillagainak háromnegyede vörös törpe (Illusztráció: David A. Aguilar, CfA)

Persze a lakhatósági zónák kiszámítása, a bolygók enumerációja és méretük megállapítása még semmit nem jelent – a miénkhez hasonló modern társadalmat csak a planéták légkörének megvizsgálásából tudnánk megállapítani. Persze az is elég, ha az atmoszférában találunk hajlakkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik