Tudomány

Agyi szkennelés dönthet a sorozásról

kiskutya (kutya, kölyökkutya, )
kiskutya (kutya, kölyökkutya, )

Az amerikai katonai fejlesztési ügynökség így akarja kideríteni, mely kölyökkutyák a legalkalmasabbak a szolgálatra és az azt megelőző tréningre.

Legyen szó háborúról vagy katasztrófaelhárításról, az ilyen területeken dolgozó kutyák közös tulajdonsága az intelligencia. S bár a tenyésztők sokat tehetnek a legokosabb ebek új generációjáért, egy alomnyi kölyökről ránézésre senki sem tudja biztosra megmondani, hogy végül mennyire lesz értelmes.

Épp ezen változtatna az egyebek mellett robotgepárdokat, varázspálcákat és hiperszonikus fegyvereket fejlesztő katonai ügynökség, a Darpa. Persze ránézésre továbbra sem lehetne különbséget tenni a csöppnyi kutyák között, azonban ha minden jól megy, az ügynökség pénzén egy olyan projektet hoznak létre, amely egy egyszerű MRI szkenneléssel kideríti, mely kölyköket lehetne a leggyorsabban a legjobb szolgálati kutyákká fejleszteni.

A Darpa közleménye szerint így remélhetőleg nemcsak a legokosabb, hanem a legbarátságosabb ebeket is meg lehet majd találni – ez utóbbiak ugyanis a háborúból visszatérő, poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedő katonák rehabilitálásában tudnak segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik