Tudomány

Boldogság gombnyomásra

Amerikai kutatóknak elektromos stimulációval sikerült elérniük, hogy az agy saját morfiumát termelje.

Nem titok, hogy létezésünket a testünkben termelődő és keringő számos vegyület befolyásolja – agyunk képes szabályozni éhségérzetünket, fájdalomküszöbünket, de még a szerelem is hormonális. A sok-sok neuromodulátor közül kiemelést érdemel az úgynevezett μ-opioid, amely a morfium fájdalomcsillapító hatásával vetekszik, viszont természetesen termelődik az agyunkban. Immáron pedig gombnyomásra is kérhetünk belőle.

A Michigani Egyetem kutatóinak ugyanis sikerült transcranialis – koponyán keresztül végzett – egyenáramú stimulációval (transcranial Direct Current Stimulation, vagy tDCS) rábírni az agyat, hogy ne kis mennyiségben pumpálja a μ-opioidot. Ennek hatására a tesztalanyok fájdalomküszöbe 36 százalékkal nőtt meg.

S bár a kutatók egyelőre még nem jöttek rá, hogy a módszert miként lehetne olyan krónikus fájdalmak enyhítésére használni, mint a migrén vagy a gyomorfekély, nincs kétségük afelől, hogy idővel ez is menni fog.

A tDCS egyébként nem csak erre jó. Az eredetileg stroke-betegek kezelésére kialakított módszer finomításával a kutatóknak egészséges felnőtteknél sikerült már javítani a nyelvvel és matematikával kapcsolatos, illetve a problémamegoldó képességeket, a koncentrációt, a memóriát, de még a mozgáskoordinációt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik