Tudomány

Jeget találtak a Merkúron

Jelentős mennyiségű vízjég és fagyott szerves anyagok is vannak a Merkúr sarkvidékein. Erre utalnak a NASA űrszondája, a MESSENGER által készített felvételek.

A Merkúr felszínén a Naphoz való közelség miatt a hőmérséklet eléri a 426 Celsius fokot, ugyanakkor a pólusokon lévő kráterek némelyike állandó árnyékban van, és”fagycsapdaként” működik. A MESSENGER kimutatta a vízjég jelenlétét az északi-sarkon lévő kráterekben, feltételezhető, hogy a déli póluson is van vízjég, de erre nincs egyértelmű bizonyíték.

Körülbelül 100 milliárd-1 billió köbméter jégről van szó – mondta el David Lawrence, a Johns Hopkins Egyetem kutatója. A feltételezések szerint a jégréteg vastagsága minimum 30 centi, de elérheti akár a 20 métert is. Mennyisége akkora, hogy 3,2 kilométeres jégtakaróval boríthatná be Washington D.C. egész területét.

A vízjég majdnem biztosan az évmilliókkal ezelőtt a bolygóba becsapódó üstökösökből vagy aszteroidáktól származik, ahogy a fagyott, kátrányra vagy szénre emlékeztető szerves anyag is. Vagyis a felfedezés ellenére senki sem feltételezi, hogy lehetséges élet a bolygón. A legújabb adatok azonban megmagyarázhatják, hogy a víz és az élet egyéb építőkockái hogyan érkeztek meg kívülről a Naprendszerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik