Tudomány

Nanorészecskékkel a hepatitisz C ellen

Az amerikai kutatók fejlesztésének jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni, hiszen a laboratóriumi tesztekben 100 százalékos hatékonysággal semmisítette meg a hepatitisz C vírusokat.

A nanozim nevet kapott részecske aranyszemcséből és a felszínére felvitt két biológiai hatóanyagból áll – az egyik egy enzim, amely megtámadja és elpusztítja a betegséget okozó fehérje létrehozásához nélkülözhetetlen mRNS-t, a másik egy olyan oligonukleotid, amely képes azonosítani a betegséget okozó fehérjét, és jelet küld az enzimnek, hogy pusztítsa el.

A nanorészecskék működésének alapját az képezi, hogy lemásolja az RNS interferencia elnevezésű biológiai folyamatot, amelyet laboratóriumban már a HIV-vírus ellen is hatékonyan vetettek be kutatók.

Világszerte körülbelül 170 millió hepatitisz C vírusfertőzött van, akiknek azzal kell szembenézniük, hogy egyre rosszabbodó májgyulladás, vagy akár májrák alakulhat ki náluk. Korábban a fertőzés leggyakoribb forrása a nem megfelelően ellenőrzött vérkészítmény volt, ma már inkább a drogfogyasztás közben közösen használt tű vagy a védekezés nélküli szex a jellemző.

Jelenleg nincs vakcina a hepatitisz C ellen, a legtöbb vírusfertőzött tünetmentesen él évekig, ezért sokszor túl későn kezdik meg náluk a ma használatos, két komponensű (peginterferon és ribavirin hatóanyagú) kezelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik