Tudomány

Ajándékkal hódítanak a szentjánosbogarak

A hím rovarok nemcsak villódzó fénnyel, hanem ajándékokkal is próbálják csábítani a nőstényeket - a "csomag" spermiumokat és táplálékot tartalmaz.

Adam South, a bostoni Tufts Egyetem kutatója a húsz éve szentjánosbogarakat tanulmányozó Sara Lewis irányításával LED-lámpákkal imitálta a szerelmes hím szentjánosbogarak villódzását. Az egyik csoportnak olyan időközönként és időtartamokban villantottak, amely korábbi kutatások során vonzónak bizonyult. A másik csoport nem vonzó villogást kapott.

A természetben a nőstények igen válogatósak az udvarlás e szakaszában, csak olyan hímeknek villantanak vissza, amelyek vonzóak számukra. A kísérlet során néhány perc villódzás után a hímeket és nőstényeket parányi kamrákban párosították össze, a találkozásokat pedig infravörös fényben filmre vették.

A felvételek arról tanúskodtak, hogy a nőstények sokkal nagyobb valószínűséggel párosodtak a nagyobb, táplálóbb ajándékkal kedveskedő hímekkel. Miután a hímek és a nőstények összekerültek, a villantások nem voltak hatással a találkozó kimenetelére – ez meglepetésként érte a kutatókat.

A kanadai Ottawában megrendezett Első Közös Evolúcióbiológiai Kongresszuson bemutatott eredmények újabb talányt vetettek fel, hiszen a hímek a spermatofórának nevezett “ajándékot” belsőleg adják át a nőstényeknek, így nem tisztázott, hogy azok hogy ítélik meg a méret alapján a hím alkalmasságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik