Tudomány

Látszik az agyon, ha blöffölni készül

Érdekes módon a vizsgálatban résztvevő pókerezők agya csak emberi ellenféllel szemben mutatott árulkodó jeleket, számítógép ellen nem.

Scott Huettel, az amerikai Duke Egyetem kutatója és munkatársai az agyi aktivitást funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRI) mérték, amely az aktiválódott agyi területek magasabb felbontásban láthatók. A környezet hatásának a vizsgálatára a tudósok a játék előtt az emberi ellenfél vagy a számítógép képét mutatták a játékosoknak – előbbiekkel ráadásul kezet is kellett fogniuk.

A résztvevők ezt követően kaptak egy kártyalapot, majd hat másodpercen belül el kellett dönteniük, emelnek vagy kiszállnak. Emberi ellenfelek esetén a kutatók meg tudták jósolni a döntést az agy képe alapján, különösen akkor, ha erősnek értékelte a játékos az ellenfelét.

Ezekben az esetekben az úgynevezett temporoparietális átmenetnek nevezett területen, a halánték- és a homloklebeny közötti részen mutatkozott aktivitás. Ez a terület a szemben álló fél emberi mivoltának felismeréséért felelős – mondta el McKell Carter, a tanulmány egyik szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik