Tudomány

Lyukacsos rács szolgáltathat tiszta vizet

víz (víz pohárban)
víz (víz pohárban)

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatóinak hála mégsem lesz luxus a tiszta víz, mivel a grafén segítségével még a tengert is ihatóvá tehetik.

Alapvető éltető elemünk bolygónk hetven százalékát borítja, és valószínűleg épp ennek köszönhető, hogy a fejlett világban élő emberek jelentős része nincs is tisztában azzal, hogy a tiszta édesvíz mekkora kincsnek számít. Jelenlegi, pazarló fogyasztásunk akár katasztrófához is vezethet, éppen ezért – az emberek okítása mellett – a tudósok a probléma megoldásán, megelőzésén dolgoznak. Ebben segíthet a jövő csodaanyagának kikiáltott grafén.

A grafit egyetlen rétegéből álló szerkezet a tranzisztorok, a kütyük, az internet és az energiatárolás jövőjét jelentheti, azonban a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatóinak legújabb fejlesztésével akár a vízellátásét is.

A tudósoknak ugyanis sikerült egy olyan, lyukacsos szerkezetet létrehozniuk, amely a tengervízből csak a vizet engedi át – a só egyszerűen nem fér át a mikroszkopikus szitán.


(Fotó: American Chemical Society / Cohen-Tanugi & Grossman)

S bár láttunk már hasonló próbálkozásokat, ez a módszer két-három nagyságrenddel hatékonyabb, vagyis akár ezerszer gyorsabban hozza létre az éltető tiszta vizet.

A következő hónapokban a kutatók előtt álló legnagyobb kihívás egy működő modell megalkotása, mivel a gyakorlatban megfelelő méretű lyukakra és a víz nyomásának ellenálló, megfelelően erős szerkezetre van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik