Tudomány

Kezdődik a fekete lyukak vadászata

Sikeresen felbocsátották a NASA legújabb röntgencsillagászati űrteleszkópját - a NuSTAR a rejtélyes kozmikus objektumok kutatására specializálódott.

A 165 millió dolláros NuSTAR-t (Nuclear Spectroscopic Telescope Array, vagyis Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrácsot) egy Pegasus XL hordozórakétán juttatták pályára – magát a rakétát (a röntgencsillagászati műholddal együtt) egy L-1011 Stargazer repülőgép vitte fel a a Marshall-szigeteki Kwajalein atollról körülbelül 12 kilométeres magasságba.


A NuSTAR, hátterében a Chandra felvétele a galaktikus középpontról.
(Fotó: NASA)

Az 550 kilométeres magasságban keringő NuSTAR mostantól fekete lyukakra és egyéb egzotikus röntgenforrásokra vadászik. A röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi tartományában lévő, úgynevezett kemény röntgensugárzási forrásokat keresi majd, azt kutatva, hogyan formálódnak és növekednek a fekete lyukak, valamint azt, hogy ezek a folyamatok miként hatnak az otthonukként szolgáló galaxisokra.

Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel – ez bocsátja ki a vizsgálatok alapját képező, nagyenergiájú röntgensugárzást. A NuSTAR a szupernóvák maradványait is kutatja, valamint megfigyeli az aktív galaxismagok szélsőséges környezetét.

A csillagászok várakozásai szerint az új űrteleszkóp felvételei tízszer élesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik