Tudomány

Zsírból növesztettek csontokat

A fejlesztés megnyitja az utat a csonttörések új típusú kezelése előtt. Lehetővé teheti teljes csontok testen kívüli növesztését is a páciensek saját sejtjeiből.

A Bonus BioGroup izraeli biotechnológiai cég kutatói zsírszövetből nyert őssejtekből indultak ki, a csont formálásához egy 3 dimenziós vázat használtak, és körülbelül egy hónapig tartott, amíg 5-10 centiméter körüli hosszúságú, élő emberi csontot sikerült létrehozniuk. A kutatók tervei szerint még az idén megkezdik a technika klinikai próbáit is.

A Technion kutatóintézet munkatársaival együtt kidolgozott eljárásban először orvosi képalkotó berendezéssel letapogatják a páciens sérült csontját, majd a szkenneléssel kapott 3 dimenziós minta alapján elkészítik a gélszerű vázat. Zsírleszívás után tisztítással nyernek a páciensektől mezenchimális őssejteket, amelyeknek képesek más típusú sejtekké átalakulni. Ezt követően a megfelelő környezetet biztosító bioreaktorban az őssejtek csontsejtekké alakulnak át, élő csontot alkotnak a vázon.

A kutatók korábbi állatkísérleteikben sikeresen ültettek már be egy több mint két centiméteres, bioreaktorban növesztett emberi csontot egy sérült patkány lábába, ahol az össze is nőtt az állat megmaradt csontjaival. A technika a súlyosan roncsolódott csontok esetében a teljes helyettesítést is megoldhatja a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik