Tudomány

Legyőzhető a férfiak réme

beteg (beteg, férfi, kórház, )
beteg (beteg, férfi, kórház, )

A prosztatarák új, eddigi legígéretesebb ellenszere még akkor is képes gyógyítani, mikor a hagyományos kezelések már hatástalanok.

Bár a sugárkezelés és a hormonterápia kombinációjával jelentősen csökkenteni lehetne még az előrehaladott prosztatarákban szenvedők halálozási kockázatát is, a betegség gyógyításához elengedhetetlen a korai diagnózis, ugyanis a jelenleg elterjedt eljárások csupán addig kecsegtetnek viszonylag jó gyógyulási kilátásokkal, amíg nem keletkeznek áttétek. A későn felismert daganatok esetében inkább már csak az előrehaladás lassítása és a panaszok enyhítése jöhet szóba.

Még áprilisban számoltunk be egy újfajta, ultrahangos módszerről, amelyet a kutatók esélyesnek tartottak arra, hogy a jövőben a prosztatarák általánosan elfogadott kezelésévé lépjen elő. Nos, a Johnson & Johnson Zytiga névre hallgató készítménye annyira jól sikerült, hogy félbeszakították a klinikai vizsgálatot, hogy (az addig placebón tartott) kontrollcsoport is részesüljön az áldásos hatású gyógyszerből.

Az orvosság legnagyobb újítása, hogy – a többi gyógyszerrel szemben – akkor is hatásos marad, mikor a daganat már elkezdett környezetéhez “kapaszkodni”, vagyis áttéteket képez.

Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) még kivárja a szükséges tanulmányok végleges eredményeit, azonban várhatóan már jövőre jóváhagyását adja a Zytiga terjesztésére, ami azt jelenti, hogy a gyógyszer nem sokkal később az EU-ba is megérkezhet.

Magyarországon százezer lakosra évente majdnem négyszáz haláleset jut, míg az európai átlag 275 – nem érdemes tehát idegenkedni a szűrővizsgálattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik