Tudomány

A Nap sokkoló hatása

Az orvosok élő példát találtak arra, hogy mit tesz a túl sok napfény az ember bőrével.

Az alábbi képen látható férfi 69 éves, de arcának egyik fele legalább 15-20 évvel idősebbnek néz ki – a különbség nem Photoshop, hanem a túl sok, közvetlen napfény eredménye. Az úriember ugyanis 28 éven keresztül kamionsofőrként dolgozott, aminek következtében arcának baloldala sokkal többet kapott.


(Fotó: New England Journal of Medicine)

A diagnózis unilaterális dermatoheliosis (vagyis egyoldalú, napsugárzás okozta bőrkárosodás), melyet a Northwestern Egyetem két bőrgyógyásza, Jennifer R.S. Gordon és Joaquin C. Brieva állított fel. Elképzelésük szerint a károsodást a napfény UV A sugárzása okozta, amely a felhámon (epidermis) kívül érintette az irha (dermis) felső rétegeit is – ez utóbbi felel a bőr tartósságáért és rugalmasságáért. A páciensnek azt javasolták, hogy folyamatosan figyelje a bőrrák esetleges jeleit, használjon fényvédőszert és lokális retinoidokat.

S bár természetesen – így a nyár elején – senkit nem akarunk elijeszteni a strandtól, a fenti kép remélhetőleg mindenkit emlékeztet arra, hogy a közvetlen napfényben mindig érdemes valamilyen naptejet használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik