Tudomány

Gyilkos dinoszauruszok népesítették be Ausztráliát

Legkevesebb hét különböző ragadozó dinoszauruszfaj élt a mai Ausztrália délkeleti részén.

A kutatók Tom Rich paleontológus irányításával hosszú éveken át gyűjtötték a dinoszaurusz-fosszíliákat Victoria-állam déli részén. Eddig összesen 1500 izolált csont és fog került elő, amelyek nagyon sokféle dinoszauruszfaj egyedeitől származtak. A paleontológusokat leginkább a húsevő dinoszauruszok fajgazdagsága lepte meg – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A leletek 120-105 millió év közötti időszakból származnak. Akad a ragadozók között apró, macska nagyságú dinoszaurusz, ahogy megtalálták a T. rex ausztrál rokonát is: a kilencméteres őshüllő erőteljes végtagokkal és borotvaéles karmokkal rendelkezett.

A dinoszauruszok korában a mai Ausztrália déli része a sarkkörnél volt, a hideg ellenére azonban rengetegféle kistestű, a Velociraptorhoz hasonlatos ragadozó élt a területen.

Így nézhetett ki egy Velociraptor egy spanyol rekonstrukció szerint (Fotó: Salvatore Rabito Alcón)

 

“A kis testű ragadozó dinoszauruszok evolúciós sikere azzal magyarázható, hogy nagy valószínűséggel melegvérű állatok voltak. A madarak közeli rokonai révén testüket tollak fedték, ami szintén segített a testhőmérséklet szabályozásában” – hangsúlyozta Tom Rich.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik