Tudomány

Rejtélyes ősmadár tojásai kerültek elő

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 04. 11. 10:00

Egy argentin-svéd kutatócsoport fedezte fel egy patagóniai lelőhelyen a hetvenmillió éve élt, madárszerű dinoszauruszfaj tojásait.

Korábban a témában:

Martin Kundrát, az archeológusok egyike szerint a felfedezés több szempontból is különleges. “A tojásokban még a hátsó lábak ízületes csontjai is megőrződtek. Ez az első alkalom, hogy tojásokat találunk alvarezszaurida csontmaradványok közelében.

A fellelt maradványok fajuk utolsó képviselői az egykori déli szuperkontinensről, Gondwanáról a mezozoikumból – azaz a 250 millió évvel ezelőtt kezdődő és 65 millió évvel ezelőttig tartó földtörténeti korból. Ezek az állatok a dinoszauruszok legtitokzatosabb csoportjához, az alvarezszauridákhoz tartoznak, amelyek legnagyobb faja 2,6 méter hosszú, a legkisebb pedig félméteres volt. A család minden tagja kétlábú, tollas élőlény, fajaik előkerültek Ázsiából, valamint Észak- és Dél-Amerikából is; koponyájuk madárszerű, csőrforma állkapcsukban apró fogak lapultak. Felkarjuk robusztus, ám rendkívül megrövidült formájú volt, kézcsontjaik masszív fegyverré alakultak, végükön hatalmas karommal.

A Bonapartenykus ultimus nevű fajhoz tartozó két tojást együtt találták a csontokkal, így talán az anyjuk tojócsatornájában lehettek annak halálakor. A fészekben még számos meszes tojáshéjdarabot is találtak, ami arra szolgál bizonyítékul, hogy pár tojás nyilvánvalóan életképes, késői fejlődési szakaszban lévő embriókat is tartalmazott.

Kundrát elemezésének eredményei szerint a tojáshéjak semmilyen eddig ismert tojás mikrostruktúrájára nem hasonlítanak. “A tojáshéjminták vizsgálatakor pásztázó elektronmikroszkópot használtam. Felfedeztem egy szokatlan megkövesedett objektumot bennük. Kiderült, hogy ez az első bizonyíték a dinoszaurusztojások gombás fertőzésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.