Tudomány

A medvék szerint az alvás a legjobb orvosság

A kutatók szerint az embereken is segíthet a fekete medvék azon képessége, hogy hibernáció közben fertőzés és heg nélkül gyógyulnak sebeik.

A minnesotai és wyomingi egyetemek orvosai és zoológusai a minnesotai természetvédelmi minisztérium szakembereivel közösen 25 éven át 1000 fekete medvét követtek nyomon jeladóval ellátott nyakörvek segítségével – mindeközben viselkedésüket és egészségi állapotukat figyelték, így vették észre a meglepő gyógyulási képesség első jeleit is.

A tudósok megfigyelték, hogy ezek a sebek a tél beállta előtt gyakran fertőződtek el vagy gyulladtak be, ám amikor néhány hónappal később, a hibernáció elmúltával újra meglátogatták a medvéket, a legtöbb sebet tökéletesen gyógyult állapotban találták.

Hogy kísérleti úton is megvizsgálhassák a medvék gyógyulási képességét, tizennégy állaton apróbb metszéseket ejtettek és ezek sorsát követték nyomon. Kiderült, hogy november és március között, a téli álom idején a sebek minimális hegesedéssel begyógyultak, fertőzésnek nyoma sem volt, sőt sok esetben még a medvék szőre is újra kinőtt a sebhelyen.

E sebgyógyulás folyamatának megismerése a szakemberek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy az idős, alultáplált vagy cukorbeteg embereknél gyakran előforduló lassú és fertőzéseknek kitett sebgyógyulásban is előrelépést érjenek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik