Tudomány

A sarkon a legnehezebb az élet

Kerti törpékkel bizonyították, hogy a Föld pólusain többet mutat a mérleg, mint az Egyenlítő táján.

Amennyiben bolygónk tökéletes gömb lenne, benne teljesen homogén anyaggal, a felszínen ható gravitációs erő mindenhol ugyanannyit mutatna – a valóságban azonban a Föld különböző pontjain különböző mértékben érvényesül a tömegvonzás.

Ezt próbálja a gyakorlatban is igazolni az úgynevezett “törpekísérlet” – James Nester brit tudós kerti törpét hurcol magával a Föld különböző pontjaira és szuperpontos Kern mérlegen méricskéli Kernt, a kerti törpét.

A világ minden tájára kiküldött Kern EWB 2.4 mérleget a németországi Balingenben ható gravitációs erőhöz kalibrálták, és specialitása, hogy – szemben egy átlagos konyhai mérleggel – észreveszi, ha a tömegvonzás megváltozott.

Kern – mármint a törpe – eddig az Antarktiszon nyomott a legtöbbet, 309,82 grammot – az Egyenlítőhöz jóval közelebbi Indiában, Mumbaiban ugyanakkor csak 307,56 grammot mutattak a mérlegek, és Mexikóvárosban sem nyomott többet Kern 307,62 grammnál.

A legtöbb ember nem tudja, hogy a Földön eltérő a gravitáció ereje, aminek egyrészt a bolygó alakja, másrészt a kéreg sűrűségének eltérése az oka. A Föld valójában kicsit krumpli alakú, és akár félszázaléknyi tömegeltérés is mutatkozhat aszerint, hogy hol vagyunk rajta. A sarkvidékek közelebb vannak a Föld középpontjához, azokon erősebben hat a tömegvonzás” – idézte Nestert a brit Metro újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik