Tudomány

Árulkodó a velociraptor utolsó vacsorája

A velociraptor (szó szerint gyors rabló) nem vetette meg az ingyenebédet.

Ki ne emlékezne a Jurassic Park legendás jelenetére, amiben egy velociraptor megtanulja, mire való egy kilincs, aztán egy társával kíméletlenül megpróbál levadászni két fiatalkorút.

Nos, aki dokumentumfilmnek nézte Steven Spielberg ’93-as alkotását, az jobb, ha mindent gyorsan elfelejt, ami a velociraptorokkal kapcsolatban rögzült.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a “gyors rabló” alig volt fél méter magas (leginkább egy pulyka méreteihez szokták hasonlítani), arról nem is beszélve, hogy egy 75 millió évvel ezelőtti példány emésztőrendszere felülírja a faj életmódjával kapcsolatos elképzeléseket – a korábbiakban kegyetlen vadászként beállított állat (legalább részben) dögevő volt.

Erre utal egy 1994-ben a Góbi-sivatagban feltárt fosszília, melynek vizsgálatát csak most végezte el egy nemzetközi kutatócsoport. Az egyed gyomrában ugyanis egy pteroszaurusz csontot fedeztek fel a kutatók.

David Hone, a University College Dublin kutatója a BBC-nek kifejtette, hogy a velociraptor emésztőrendszerében talált csont sokkal inkább dögevésből, mintsem vadászatból származhatott. “Meglehetősen nehéz és valószínűleg igen veszélyes vállalkozás lett volna az apró theropoda dinoszaurusz számára megtámadni a kétméteres szárnyfesztávolsággal rendelkező pteroszauruszt, hacsak a repülő hüllő nem volt sebesült vagy beteg.

A lelet már csak azért is rendkívüli, mert az emésztőrendszer tartalma nagyon ritkán marad fenn, a pteroszaurusz csontok ráadásul viszonylag törékenyek. Minden jel szerint a velociraptor nem sokkal azután pusztult el, hogy lenyelte a csontot – dinoszaurusznak törött volt az egyik bordája, vagyis halála előtt megsebesült, vagy egy trauma után kezdett felgyógyulni, amikor utolérte végzete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik