Tudomány

Ahol veszélyt jelent a köpködés

Veszély esetén egyes madárfiókák narancsszínű anyagot köpnek a fészekbe, szüleik a szag alapján érzik, hogy baj van.

Kapcsolódó cikkek

Korábban már írtunk arról, hogy bizonyos esetekben a félelem “szárnyakat ad”, spanyol kutatók azonban most kimutatták, hogy az itthon is honos szalakóták (Coracias garrulus) fiókái inkább öklendeznek, melynek hatására a szülők sokkal elővigyázatosabban viselkednek.


Európai szalakóta és vacsorája (Fotó: Wikipédia)

Deseada Parejo, az Almeriában lévő CSIC-EEZA kutatóintézet munkatársa és csapata felfedezték, hogy a szalakótafiókák narancsszínű folyadékot öklendeznek fel, ha megzavarja valami a fészek nyugalmát. A kutatók feltételezése szerint az anyag visszataszító szaga miatt el is ijeszti a betolakodókat, de ezt a lehetőséget egyelőre még vizsgálják.

Az viszont már bizonyított, hogy a kiköpött anyag egyfajta riasztójelként szolgál a szülőknek. A szalakóták észrevehetően tétovázva tértek vissza azokba a fészkekbe, amelyeken érezték a hányadék szagát és elővigyázatosabban, visszafogottabban etették fiókáikat. Az összehasonlításként citromesszenciával bekent fészkeknél a tudósok nem tapasztaltak ilyen hatást.

Az eredmények azt is bizonyítják, hogy a szaglás a madaraknál is kiemelkedő fontosságú. A “félelem szaga” sok állatfajnál és a félelmében verejtékező embernél is fontos jel. A sirályhojsza (Fulmarus glacialis) például a gyomrából kiválasztott olajos anyaggal köpi le az őt megtámadó ellenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik